Fotó: MTI/Mészáros János
Hirdetés

A gomba név hallatán a legtöbben valamelyik kalapos verzióra gondolnak, holott sokkal változatosabb fajok nőnek a megfelelő élőhelyen. Általánosan elterjedtek, és igen nagy tömegben fordulnak elő, jelentős a szerepük a szerves anyagok lebontásában, ezzel hatékonyan működnek közre a természet anyagforgalmában. Pontosan nem tudjuk, hogy hány gombafaj él földünkön, de gyanítható, hogy legalább 400 000 vagy még több.

A hazai földek összetétele olyan különleges, hogy az itt termelt gazdasági növények minősége a legjobbak közé tartozik. A mikroelemek változatossága zöldségeinket, gyümölcseinket olyan ízűvé varázsolja, hogy azoknak párja nincs a kontinensen.

Bizonyára sokan ismerik mint különleges gombafajtát a szarvasgombát. Régies neve trifla, amit a vidék aranyának mondanak. A nyári trifla magas áron adható el, így igen jó üzlet termesztésével foglalkozni. A szarvasgombafélék latin neve Tuberales. Sokszor azonban olyan elnevezésekkel illetik a szarvasgombát, amelyek félreértésekre adnak okot. Említik például föld alatti gombaként, noha élnek más gombák is a föld alatt. A németek szarvasgomba névvel jelölik a bizonyos tájakon föld feletti termőtestű bazídiumos gombákat is, például a pöfeteget.

A szarvasgombafélék 27 nemzetsége mintegy 200 fajának elterjedése még eléggé ismeretlen. Ennek legfőbb oka, hogy termőtestüket rendszerint csak véletlenül találják meg. A szarvasgombát nem lehet a csiperkéhez hasonlóan trágyán termeszteni, ezért telepítik a szarvasgombás erdőket. A termőtest felkeresése betanított kutyákkal és disznókkal történik. A gyakorlott gyűjtő azonban enélkül is észreveszi a föld feletti vegetációról, hogy hol van.

Korábban írtuk

A Magyar Szarvasgombász-szövetség értékmentő munkájának köszönhetően 2016-ban a jászsági nyári szarvasgomba elnyerte a szakminisztériumtól a Hagyományok – Ízek – Régiók védjegy használati jogát. Nagy István agrárminiszter azt is elmondta, hogy már benyújtották a jászsági nyári szarvasgomba földrajzi árujelzőként történő uniós oltalma iránti kérelmüket. Utóbbi elbírálása jelenleg folyik, és lehet, hogy ősszel már bejegyezhetik az EU-ban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként. A nyári trifla négy nagy tájegységen a legjellemzőbb: a Bükkben, a Jászságban, a Mecsekben és a Dunántúli-középhegységben. A jól működő agrárium jó szakmai tudással olyan projekteket indíthat be, amelyek hasznot hoznak a gazdáknak és az országnak is.