Az ökojátszóházat a nyíregyházi Egészséges és Fenntartható Jövőért Alapítvány, valamint az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közösen hozta létre.

Tömöri László, a civil szervezetként működő egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a terv megvalósításához pályázat alapján 123,5 millió forint összegű uniós támogatást kaptak, a két szervezet pedig 6,5 millió forint saját forrással járult hozzá a teljes beruházási költség előteremtéséhez. Segített a nyíregyházi önkormányzat is, amely ingatlant – a volt honvédségi üdülőt, illetve nyolc pihenőházat – bocsátott rendelkezésre.

A számítógépekkel felszerelt ökojátszóházat az egykori üdülőépület két szintjén, 400 négyzetméteren rendezték be. A létesítményt felkereső gyerekeket a játszóhelyen mászólabirintus, titkos kuckók, mozgásvezérelt játékok, multimédiás csúszda, sőt beszélő robot is várja. A Futurobi névre hallgató kis robottal természet- és környezetvédelmi, illetve egészségismereti kérdésekről válthatnak szót.

A szabadban külső játszóhelyet is kialakítottak, amelyhez tekepálya és fedett szalonnasütőhely is épült.

A fából készült nyolc üdülőházban nyári táboroztatást szerveznek majd, egy-egy turnusban ötvenen bővíthetik környezetvédelmi ismereteiket, miközben pihennek és szórakoznak is az üdülőhelyen.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn az ökojátszóház – a létesítők és működtető szervezetek szerint – amolyan idegenforgalmi attrakció is lesz. Abban bíznak, hogy az üdülőközpont állatparkját évente felkereső ötszázezer látogató, a strandfürdő szolgáltatásait igénybe vevő több mint kétszázezer vendég és a múzeumfalut megtekintő mintegy százezer érdeklődő közül sokan elviszik majd gyermekeiket a földkerekség első interaktív és multimédiás ökolétesítményébe, ahol a gyerekek a legfontosabb környezet- és egészségvédelmi ismeretekre tehetnek szert.

(MTI)