A GoogleMaps-en elérhető légifelvételhez képest huszonhétszer nagyobb, 1,8 cm terepi felbontásban (1:220 méretaránnyal) szemlélhetjük a Budapesti Állat- és Növénykertet

A készítők azt remélik, hogy a honlap látogatottsága világszerte még jobban emelni fogja Budapest és az Állatkert népszerűségét. A kiemelkedő részletességű felvétel egyesíti a részletgazdag fénykép, és a térképek előnyös tulajdonságait, ráadásul olyan perspektívából mutatja meg az állatkert lakóit, ahogyan ez idáig elképzelhetetlen lett volna.

Mindehhez arra volt szükség, hogy két magyar fejlesztőcsoport egymástól függetlenül áttörést érjen el a légifelvétel-térképezés és a számítástechnikai adatmegjelenítés területén.

Az Interspect csapata térinformatikai újításokkal, kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Repülőgépről előttük még soha senki sem készített ilyen sebességnél, ilyen nagy terepi felbontású, egybefüggő függőleges kameratengelyű fotósorozatot. Ehhez először a kamera kiolvasási sebességét kellett megnövelniük. A felvételek bemozdulását gátló szerkezetet is meg kellett tervezni és el kellett készíteni, valamint megfelelő érzékenységű fényképezőgép rendszert kellett kialakítani a cél érdekében. A repülőgépet is át kellett alakítani a célnak megfelelően. A csapat tagjai három hónapon keresztül olvasztották egybe a 272 felvételt egységes képpé, ami újszerű képfeldolgozási megoldásokat követelt a kis tárgytávolság miatt. Ez nem is csoda, hiszen a honlapon látható légifelvétel-mozaik terepi felbontása több mint duplája a valaha készített legnagyobb felbontású légifelvétel-térképnek.

Ugyan arról a társaságról van szó, akik a magyarországi vörösiszap katasztrófa elöntési területét közhasznú jelleggel feltérképezték a levegőből, és az azóta magas látogatottságú, látványos www.rsgis.eu weboldalon mindenki számára elérhetővé tették az terület légifelvétel-térképét.

A 360 World csapatát 2010-ben ismerhette meg a világ, Guinnes rekordnak számító János-hegyi körpanorámájuk kapcsán. A webes megjelenítést ők dolgozták ki. A rekord felbontású honlap létrejöttéhez tehát két, kreatív fiatal alkotókból álló csoport találkozására volt szükség. Így az állatkert lakóit az Interspect helyszíni felvételei, és az interaktív felületeken megjelenő információk kíséretében immár virtuálisan is meglátogathatjuk. Az állatkert végtelenül izgalmas élményekkel várja a látogatókat, akik átlagosan 3-4 órát töltenek ott el. Többségük a látnivalóknak csupán töredékével találkozik. A virtuális séta elősegíti a terület szisztematikus bejárását, tervezett megtekintését.

A légifotót megtekintheti, ha az alábbi képre vagy ide kattint!