Világörökségi törvényre van szükség, mert több településnek „púp a hátán” a kitüntető cím. Tokaj-Hegyalján voltak önkormányzatok, amelyek jelezték: kiszállnak a világörökség közösségéből, mert sok olyan kötelezettséget ró rájuk a rang, amely nélkül könnyebben boldogulnának. Egy mai tanácskozáson megállapodtak arról, hogy megállapodnak.

Közös határozatot fogadtak el a tokaji világörökség fenntartásának és fejlesztésének érdekében a kiemelten értékesnek nyilvánított terület sorsának alakítására alakult egyesület közgyűlésén. Ezzel oldódni látszik az a borvidéken belüli feszültség, amely odáig vezetett, hogy több település kinyilvánította: nem akarnak tovább a világörökségi területhez tartozni. Májer János, a világörökségi egyesület elnöke így foglalta össze a határozat tartalmát:

– A szabályozás tekintetében előre kell haladni és a világörökségi törvényt el kell készíteni. Ez a folyamat el is indult. Én úgy látom, hogy megakadt. Mi szeretnénk, ha júniusban már hatályba kerülne, mert sokan megfogalmazták azt a véleményüket, hogy a kezelési tervnek a módosításától teszik függővé a világörökségi területben történő maradásukat. Hogyha nincsen világörökségi törvény, akkor a kezelési tervet sem lehet hozzáigazítani. A másik természetesen az, hogy mindenkinek a bevonásával készüljön egy olyan konszenzuson alapuló kezelési terv, amely a települések sajátosságait is messzemenően figyelembe veszi, ugyanakkor az örökségi értékek tekintetében pedig nem túlzottan megengedő, de nem is kirekesztő.

Szerencs volt a kilépésről döntő települések egyike. Rónavölgyi Endréné polgármester szerint biztató az a folyamat, amely a határozat elfogadásával elindult.

– Természetesen hogyha mindazok az ígéretek, amelyek itt ma megfogalmazódtak egy határozat formájában, hogy újragomboljuk a kabátot, akkor Szerencs város önkormányzata újra napirendre tűzheti majd a kérdést a megváltozott körülmények között.

(MR)