A visegrádi négyek érdekeinek érvényesítése érdekében az Európai Unióban szükség van arra, hogy közösen lépjenek fel a napirenden lévő témákban – jelentette ki Václav Hampl, a cseh szenátus EU-ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón a V4-ek parlamentjei európai bizottsági elnökeinek tanácskozása után.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A bizottsági elnökök elsősorban az energiaunióról és a klímaváltozásról, illetve az EU belső működéséhez szükséges szubszidiaritási elv alkalmazásáról egyeztették nézeteiket. Mindezek a témák a közeljövőben az EU-csúcstalálkozójának a napirendjére kerülnek – jegyezte meg Hampl.

Hörcsik Richárd, a magyar Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a megvitatott témák minden visegrádi országot érintenek, ezért szükség van az álláspontok egyeztetésére, s Brüsszelben közösen kell fellépni.

A sajtótájékoztatón Hörcsik Richárd köszönetet mondott a cseh képviselőháznak, hogy a Sargentini-jelentés kapcsán nyíltan kiállt Magyarország mellett. „Ez a kiállás is jól mutatja a V4-ek közös fellépésének szükségességét” – jegyezte meg a magyar országgyűlési képviselő. 

„A közös fellépés mindig erősebb, és hatékonyabbá teszi a V4-ek érdekérvényesítését az EU-n belül” – vélekedett Martin Klus, a szlovák parlament uniós bizottságának alelnöke. Piotr Apel, a lengyel szejm (alsóház) uniós bizottságának alelnöke szintén azon meggyőződésének adott, hogy a visegrádiak hangja „egyeztetve erősebb, és jobb lehetőséget nyújt az érdekérvényesítésre”.