A visegrádi országoknak (V4) a közép-európai érdekeket kell képviselniük a brit kilépési tárgyalásokon – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Fotó: MTI, archív, illusztrációTóth Norbert jelezte, a britek Európai Unióból való kilépése több szempontból is kellemetlenül érinti a V4 országait, közülük is Lengyelországot, hiszen innen érkezett a legtöbb – 700-800 ezer – munkavállaló az Egyesült Királyságba. 
    
A nemzetközi jogász szerint azt kellene elérni, hogy egy olyan ember kerüljön be a tárgyaló delegációba, aki a V4-es államokból érkezik, így képviselni tudná ezen országok érdekeit.
    
A szakember beszélt arról is, a visegrádi országok miniszterelnökei hozzájárulhatnak Európa átalakításához, miután látszik, hogy Nyugat-Európában az „elitek szintjén valami megrekedt”. Új ötletek kellenek, vitákat kell kezdeményezni – tette hozzá.
    
Csütörtökön csúcsértekezletet tartanak a visegrádi csoport kormányfői Varsóban. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői többek között a brit népszavazás utáni európai helyzetről és az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek.

(Forrás és fotó: MTI)