Biztonságos szolgáltatás és a víziközmű vagyonnal való hosszú távú, felelős gazdálkodás megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzatok többet fordítsanak a víziközművek fejlesztésére – hangsúlyozta Winkler Tamás a Somogy megyei polgármesterek siófoki találkozóján. A DRV Zrt. vezérigazgatója a vízdíjak emelkedésének mérséklése érdekében a szorosabb partnerség fontosságára hívta fel a polgármesterek figyelmét, kiemelve azt a tényt, hogy az érintett Önkormányzatok jó része az eszközhasználati díjakból az utóbbi években semmit forgatott vissza a víziközmű rendszer karbantartására.

Százharminc nyolc településből száztizenöt: 2009-ben ennyien egyetlen forintot sem költöttek víziközmű fejlesztésre, derült ki Winkler Tamás szerdán, a Somogy megyei polgármesterek találkozóján tartott előadásából. A DRV Zrt. júniusban kinevezett új igazgatója aggasztónak tartja azt a kialakult gyakorlatot, hogy a víziközművek fejlesztésére az Önkormányzatok jelentős hányada nem fordított pénzt, miközben az önkormányzati tulajdonú vízművekkel ellátott települések csaknem 60 százalékán 2009-ben legalább egy alkalommal kifogásolható minőségű volt a víz. Az elöregedő hálózatok nem csak a víz minőségén rontanak, de az elavult rendszer miatt drágább üzemeltetési és fenntartási költségek jelentősen befolyásolják a lakossági vízdíjakat.

Ahhoz, hogy mérsékelt áremeléssel tudjunk kalkulálni, elengedhetetlen, hogy az Önkormányzatok többet költsenek víziközmű fejlesztésre – jelentette ki Winkler, hozzátéve, hogy a vízminőség javítása, a biztonságos vízszolgáltatás növelése, a fogyasztói elégedettség valamint a nyereséges működés érdekében a jövőben az Önkormányzatok részéről felelősebb vízgazdálkodást és hatékonyabb együttműködést, partnerséget vár.