Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Komáromi Zoltán, a DK képviselője felszólal a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én
Hirdetés

Gyurcsány Ferencék egészségügyi árnyékminisztere nem csak a kórházbezárásokat és egyes létfontosságú osztályok megszüntetését célzó nyilatkozataival tűnt fel a nyilvánosságban, a DK-s háziorvos már 2008-ban fő szervezője volt a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtésnek.

A vizitdíj2008.doctor.hu honlapon közzétett kiáltványukban akkor úgy fogalmaztak:

„Köszönjük az elmúlt 4 hétben kifejtett aktivitásukat, amivel egy ilyen újszerű, talán szokatlan formában ki tudták fejezni véleményünket és szolidaritásunkat a vizitdíj megtartása mellett… El kell ismernünk, a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele átlagosan közel harmadával növekedett… Ha elegen leszünk, talán meg tudjuk védeni azt, amit már megszereztünk. Talán elég egy kattintás ahhoz, hogy ne vegyék vissza a vizitdíjat!„

Komáromi akkor, bár egyszerű háziorvosnak adta ki magát, valójában a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere által kinevezett országos háziorvosi szakfelügyelőként gyűjtötte alárendeltjei aláírását a vizitdíj mellett.

Többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől

A honlap tanúsága szerint a kezdeményezést így is mindössze 384 orvos és 3337 állampolgár támogatta. A vizitdíj az orvosok nagy részét is rendkívüli módon felháborította, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette balliberális kormány 2007-ben a költségvetési hiány csökkentéséért többek között az egészségügyben és az oktatásban is extra díjakat vezetett be.

Népszavazást kezdeményezett a Fidesz–KDNP

Erre válaszként a Fidesz–KDNP népszavazást kezdeményezett a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetéséért.

A referendum – amit 2008 márciusában rendeztek meg – 50,51 százalékos részvétel mellett érvényes és eredményes volt.

Mindhárom kérdésben elsöprő többséggel, 82 százalék körüli eredménnyel a díjak eltörlése mellett voksoltak az emberek.

Nem mondott le az emberek megsarcolásáról a Gyurcsány-párt

A Gyurcsány-párt azonban a mai napig nem mondott le az emberek megsarcolásáról, erre utal az is, hogy idén év elején a választási kampány hajrájában egy lapinterjúban Komáromi úgy fogalmazott:

„2007-ben a vizitdíj egy jó eszköz volt arra, hogy a túlterhelt ügyeleteket, háziorvosi és járóbeteg-ellátásokat a kapacitások jobb kihasználására sarkallja. Gondoljunk bele, hogy ez egy háziorvosi praxisban 180–200 ezer forint pluszt jelentett havonta. Csökkent a zsúfoltság is, viszont sokkal több beteget tudtak ellátni.”

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk