Soltész Miklós a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen arról beszélt, hogy a mai „rohanó, istenhitet száműzni akaró” korszakban a zarándokhelyek a lelki gazdagságot adják meg mindenkinek.

Hirdetés

Az államtitkár szólt arról, hogy a magyar katolikus közösségek száztíz-százhúsz zarándokhelyet tartanak nyilván az országban, ebből hatvanhatot a kormány és önkormányzatok támogatásával újítottak fel az egyházak.

Ilyen módon újulhatott meg például Andocs, Mátraverebély-Szentkút, Pálosszentkút, Makkosmária, Bodajk, Celldömölk, Hercegszántó, illetve több más, köztük görögkatolikus zarándokhely is – sorolta.

„Európa új korszak küszöbéhez érkezett, amelyben az egységet sürgető felszólítás korunk legszembetűnőbb jelensége” – idézte beszédében Soltész Miklós Szent II. János Pál pápa huszonnyolc éve, Máriapócson elhangzott szavait.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A felújított Emmanuel Lelkigyakorlatos és Zarándokház (fent) Máriapócson az átadás napján, 2019. október 7-én. Az elõtérben a görögkatolikus Szent Mihály-templom (máriapócsi kegytemplom) tornyai.

Az államtitkár szerint napjainkban egyes politikai érdekcsoportok másfajta „egységet” akarnak megvalósítani.

Úgy látszik, hogy az egyházakat egyes csoportok háttérbe akarják szorítani, „a kereszténységet száműzni akarják a mai világból” – vélekedett a kormánypárti politikus, megjegyezve, a magyarok harminc évvel ezelőtt biztosan nem ilyen Európát akartak.

Mint mondta, a magyarok tiszteletben tartják más emberek világlátását és meggyőződését, de azt elvárják, hogy ők is tartsák tiszteletben a mi világlátásunkat és világnézetünket, ami ezer éve megtart minket.

Hozzátette, ha ők is tiszteletben tartják mindezt, akkor súlyos megpróbáltatásaik esetén segítséget kaphatnak, akár egy zarándokhelyen turistaként, érdeklődőként, és „istenkeresőként”.

A felújított épületet Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg.

A húsz évvel ezelőtt a görögkatolikus bazilikával szemben felépített Emmanuel Lelkigyakorlatos és Zarándokház teljes körű rekonstrukciója több mint 650 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg.

A munkálatok során elvégezték a huszonkilenc szobás épület szigetelését, a nyílászárók cseréjét, a gépészeti és elektromos rendszer felújítását, megszépültek a fürdőszobás, bútorozott szobák is, amelyekben összesen 130 látogatót tudnak elhelyezni.