Míg 2018-ban a kormánypártok kétharmados győzelme után a baloldali szimpatizánsok tüntetéseket szerveztek, a kivándorlást tervezték, a szavazatok újraszámlálását követelték vagy csalódottságukban feketére változtatták a profilképüket a közösségi médiában, a 2022-es választási eredmények után egészen abszurd módon próbálták feldolgozni a vereséget.

Hirdetés

A közösségi platformokon sokan azt hangoztatták, hogy ők budapestiek és nem magyarok, így eleinte poénból, később pedig egyre komolyabban Budapest függetlenítésének a gondolatával kezdtek foglalkozni. Az ötletet támogató, zömében fővárosi fiatalok arról is értekeztek, hogy a független, önálló Budapest városállamot a magyar baloldal kormányozná, mondván a fővárost úgyis az ellenzék nyerte meg, vidéken pedig továbbra is Orbán Viktor regnálhatna, hiszen ott a Fidesz–KDNP lett a befutó.

Meglátásukkal ellentétben azonban fontos tisztázni, hogy a hatpárti összefogás a 2022-es országgyűlési választásokon 48 százalékot ért el Budapesten, tehát nem jelenthető ki, hogy a főváros kizárólag baloldali fellegvár lenne, a független városállam gondolata pedig több szempontból is lehetetlen elképzelés.

A kezdeményezés kapcsán ifjabb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzet kérdésére kijelentette: Budapest és Magyarország elválaszthatatlanok egymástól. Az alkotmányjogász tájékoztatása szerint már az 1848/49-es szabadságharc idején Pest lett az ország központja, Buda, Óbuda és Pest egyesítésével pedig, 1873-tól Budapest hazánk fővárosa. A Századvég jogi szakértője kiemelte, hogy az országot és annak legnagyobb városát összeköti a közös történelem, a tradíciók és – nem utolsósorban – a nemzeti alapokmányunktól kezdve számos más jogszabály is.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.