Hirdetés

A DK-s Bősz Anett szerint Magyarországon megélhetési válság uralkodott el.

Az egy főre jutó fogyasztás 2020-ban csak két országban volt alacsonyabb, mint nálunk, a létminimum alatt élők arányában is a legrosszabbak között van az ország; a nyugdíjak értéke leszakadt a bérekétől, a nyugdíjemelés számításának megváltoztatásával a kormány évente félmillió forinttól fosztja meg a korosztályt – sorolta. Kevesellte a nettó minimálbér értékét, és úgy ítélte meg: a jelenlegi kormányzásnak az idősek, a fiatalok és a szegények mind kárvallottjai.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt felelte: a kormány szerint is fontos cél a szegénység felszámolása, abból pedig a munka jelenti a kivezető utat.

Rámutatott: jelentősen többen dolgoznak jelenleg, mint 2010-ben, a Világgazdasági Fórum egy indexe pedig kimutatta, hogy a legalsóbb osztályok Magyarországon nagyobb arányban részesednek a növekedésből, mint a többi.

Korábban írtuk

A minimálbér háromszorosára emelkedett 2010 óta, vásárlóértéke pedig 100 százalékkal nőtt. Ezalatt több millióval csökkent azok száma, akiknek nehézséget okozna egy váratlan kiadás.

Szólt a négy stop politikájáról, amellyel szintén az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez a kormány, de felidézte azt is, milyen arányban emelkedett a rezsi a szocialista kormányok alatt.