A portál felidézi, miszerint tavaly decemberben, nem sokkal a választás előtt az Európai Bizottság azt állította, hogy Magyarországon torz a médiaszabályozás, a pálya a kormánypártok irányába lejt, majd egy hónappal később támogatást ítélt meg egy, a francia hírügynökség, az AFP égisze alatt működő konzorciumnak. A 2 200 000 eurós összköltségvetésű pályázatból Brüsszel hét „tényellenőrző csapatot” finanszírozott 12-15 hónapos futamidővel, egy-egy nyertesre tehát több mint 120 millió forint jutott.

Hirdetés

Az Adatradar információ szerint az AFP a 444.hu kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést. Megjegyzi, a francia félre valószínűleg azért volt szükség, mert Ténykérdés címmel 2017 óta jelentet meg magyar nyelven úgynevezett „fact checker” oldalt, vagyis mentorként és referenciaként egyaránt segíthette a pályázókat.

Az együttműködés eredménye tehát egy új magyar portál, a Lakmusz.hu lett, amelynek a főszerkesztője Zöldi Blanka, aki a 444-nél és a Direkt36-nál is dolgozik, miképpen a teljes szerzőgárda kizárólag a balliberális sajtó munkatársaiból áll. Cikkeik pedig jellemzően a kormány, a jobboldal és a „putyinisták” állításairól igyekeznek lerántani a leplet.

A 444-ről ismert, hogy kiadója mögött az indulás után befektetőként megjelent a Media Development Investment Fund (MDIF) is, amelynek egyik fő támogatója Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata, amely a Direkt36 adományozói között szintén megtalálható, foglalta össze a Magyar Nemzet.

Korábban írtuk