A legnehezebb a helyzet Szendrő, Szendrőlád, Edelény, Felsőzsolca, Ónod, Sátoraljaújhely, Vadna-Sajóivánka, Aszaló, Arnót, Boldva és Szalonna településeken, ahol a gázszolgáltató szakembereinek egyelőre sikerült központilag fenntartani a gázszolgáltatást, de nagyjából 1100 háztartásban nincs gázvételezési lehetőség. A Duna vonalán is nehéz a helyzet, egyelőre 300 háztartásban nincs mód gázfogyasztásra.

A gázszolgáltatás csak azokban a házakban szünetel, ahol az áradások következtében a vízszint elérte a házi nyomásszabályozókat. A házi nyomásszabályozók gyorszára ilyen esetben lezár és az épület gáz nélkül marad. A jelenlegi árvíz első szakaszában a településeket átszelő patakok, folyók áradása jelentette a problémát. Sok esetben a nagy sebességgel áramló és megduzzadt patakok utakat, hidakat mostak el és mintegy 50 esetben a takarás elmosása után a gázvezeték is felszínre került. A Tigáz szakembereinek azonban sikerült elkerülni ezeken a helyeken az üzemzavarok bekövetkezését, így a lakosság gázellátása folyamatos maradhatott.

Ezekben a napokban viszont az életveszélyes helyzetek elkerülése érdekében a vízzel elárasztott helyeken az összeomló, kidőlő épületek gáztalanítása jelent folyamatos munkát. Ilyen esetben ugyanis, ha a vízszint eléri a nyomásszabályozó biztonsági szerelvényét a vezeték törésekor gázömlés keletkezhet. Ezeket a helyeket gáztalanítani kell és a csatlakozó vezeték szétszerelésével tehermentesíteni a gáz alatt lévő felállást. Az árvíz visszahúzódása után amennyiben a lakók visszaköltözhetnek, a nyomásszabályozót és a gázmérőt lecserélve lehet biztosítani a földgáz újbóli igénybevételét.

A legnagyobb gondot azonban az jelenti, amikor az árvízvédekezés során a védekezésben résztvevők különféle átvágásokat, töltés építéseket, hidak elbontását végzik, és ennek során helyenként megsértik az üzemelő gázvezetéket. Ilyen probléma okozott üzemzavart például Vadna-Sajóivánka település esetében is, ahol az elosztó hálózatba nagy mennyiségű víz került, a gázszolgáltatás emiatt fél napig szünetelt. Az árvíz levonulása után az érintett településeken további komoly munkálatokra lesz még szükség.

Az ilyen jellegű problémák elkerülése egyszerűen megoldható lenne, ha polgármesteri hivatalok és a mentési munkálatokat végzők, a földmunkákat, illetve bontásokat minden esetben jeleznék a társaság felé, hogy a helyszínen tartózkodó szakemberekkel együttműködve megelőzhető legyen a gázvezeték megsértésével járó esetleges nagyobb veszélyhelyzetet. A diszpécser szolgálat éjjel-nappal ingyenesen hívható a 06 80/300-300-as telefonszámon.