Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a két elnök a tanácskozás során felidézte a két nemzet történelmi sorsközösségét, méltatták a közös értékeket és az együtt elért eredményeket, és több aktuális európai és nemzetközi kérdést is megvitattak, beszéltek továbbá a koronavírus-járványról.

Kedden a két elnök felesége, Herczegh Anita és Agata Kornhauser-Duda is virtuális találkozót tart.

Az Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-ben nyilvánította március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává. „Azóta mindkét országban megünneplik, évente váltakozó helyszíneken nagyszabású államfői programmal köszöntik a két nemzet immár ezer évre visszatekintő, sok szempontból páratlanul szoros kapcsolatát” – fogalmazott a KEH.

Az eseményt a kétévenként sorra kerülő házigazda országnak mindig más-más városa vagy kerülete rendezi meg. Tavaly Csepelen lettek volna a nap központi eseményei, de a járvány miatt a programokat végül nem lehetett megtartani. Idén a dél-lengyelországi Bochnia lett volna a házigazda, de a koronavírus-helyzet miatt most sem lehet több száz ember részvételével rendezvényt tartani. Ezért született meg az a döntés, hogy a két ország államfője ez alkalommal, tekintettel a rendkívüli helyzetre, virtuálisan ünnepli meg a magyar-lengyel barátságot – írták.

Korábban írtuk

„A járvány körülményei között újszerű módon ünnepel a budapesti lengyel és a varsói magyar nagykövetség is: ez utóbbi egy sor virtuális rendezvénnyel emlékezik meg az évfordulóról” – áll a közleményben.