Az államfő az egészségüggyel kapcsolatban beszámolt arról, hogy Magyarországon eddig a lakosság csaknem 60 százalékát beoltották és folyamatban van a harmadik, emlékeztető oltások beadása is. Emellett – mint fogalmazott – „közel 1,5 millió oltással és egyéb orvosi eszközökkel segítettük a rászoruló, fejlődő és közép-európai országokat”.

Hirdetés

Áder János az oktatásról szólva kiemelte, hogy hazánk az egyik első olyan ország a világon, ahol külön tantárgy a fenntartható fejlődés a középiskolákban, amelyhez egy speciális tankönyv is készült.

A köztársasági elnök az energiatermelésről szólva azt mondta: a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt Magyarországon és ez a tendencia a jövőben is folytatódik. „Idén a napenergiából megtermelt áram mennyisége több, mint a szénalapú áramtermelés. Új nemzeti energiastratégiánk és klímatervünk van” – tette hozzá az államfő.

Áder János kiemelte: Magyarország a tervek szerint a naperőművi kapacitást 2030-ra 6500 megawattra, 2040-re pedig 12000 megawattra bővítené, ezen kívül 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés kilencven százalékát karbonsemleges technológiával biztosítaná hazánk. Az államfő szerint a fenntartható fejlődési fordulat sikerrel járhat.

„Magyarország november 29. és december 5. között megrendezi a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világkiállítást, amely a megoldásokról fog szólni és világossá teszi, hogy a fenntarthatósági fordulat nemcsak egy kihívás, hanem egy gazdasági lehetőség is” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János beszédében beszámolt arról is, hogy 2021 júliusától Magyarország betiltotta az egyszer használatos műanyagok felhasználását és hazánkban elfogadták a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amely felgyorsítja az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállást.

„Azt tervezzük, hogy belátható időn belül úgy fogjuk megduplázni az egy főre jutó GDP-t, hogy közben csökken a gazdaság ökológiai lábnyoma” – mondta az államfő.

Áder János szerint a közgazdasági gondolkodásban is szemléletváltásra van szükség, ugyanis „ma egy viszonylag pontos képünk van arról, hogy egy-egy ágazatban milyen eredményt értünk el. Arra azonban nem tudunk pontos választ adni, hogy az elért eredmény milyen károkat okozott más területeken”.

„Olyan új módszert keresünk, amelyben a termelés társadalmi, környezetvédelmi és egészségügyi költségeit is beárazzuk. Szívesen fogadjuk a tapasztalatokat és szívesen megosztjuk a sajátunkat másokkal” – zárta beszédét a magyar államfő.

Az SDG Moment című fórumon mintegy 30 ország képviselője mutatta be a pandémiából való kilábalást is elősegítő Agenda2030 végrehajtására és a pandémia utáni újjáépítésre irányuló terveiket, kezdeményezéseiket, vállalásaikat az SDG-k célkitűzéseinek tükrében.

Az első SDG Momentet tavaly szeptember 28-án tartották virtuálisan. Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján a főtitkár évente rendezi meg az eseményt, amelynek célja, hogy a jó gyakorlatokon keresztül inspirálják egymást az országok.

Korábban írtuk