Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)
Hirdetés

A köztársasági elnök kifejtette: szívből gratulál ahhoz, hogy a lengyel polgárok – komoly választási küzdelmet követően – ismét bizalmat szavaztak Andrzej Dudának, és államfőként a következő években is folytathatja felelősségteljes munkáját.

Áder János üdvözölte azt is, hogy az elkövetkező években együtt munkálkodhatnak tovább a szoros barátságon alapuló magyar-lengyel kapcsolatok gazdagításán.

Úgy vélte, eddigi találkozóik minden alkalommal eredményesek voltak, a legtöbb ügyről azonos irányban és közösen vallott elvek mentén gondolkodnak. Egyetértenek abban is, hogy Közép-Európa kiemelkedő és konstruktív szerepet játszanak az EU hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában – mutatott rá.

Közölte: a visegrádi négyek csoportja e törekvések motorjává, az együttes érdekek védelmének fontos eszközévé vált.

Korábban írtuk

Azt is írta, hogy nagy várakozással tekint az októberi V4-es elnöki találkozó elé, amelyen a járványügyi helyzet okozta társadalmi kihívásokat is megvitathatják.

Az államfő szerint személyes egyeztetéseik a jövőben is fontos szerepet játszanak majd az országaik közötti kötődések erősítésében, a két nemzet szövetségének elmélyítésében.

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a felmérések alapján két százalékos előnnyel, a szavazatok 51 százalékával nyerheti meg az elnökválasztás második fordulóját, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százaléknyi voksra számíthat. A hivatalos eredményeket a lengyel országos választási bizottság legkorábban július 13-án este közli.