A fideszes európai parlamenti (EP) képviselő ezt egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón közölte újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor keddi levelével kapcsolatban. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki egyben Románia kulturális minisztere, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához intézett, kolozsvári keltezésű levelében azt írta: ha a verespataki bányaprojekt környezetvédelmi hatástanulmányának elemzésére kijelölt bizottság úgy véli, hogy a projekt teljesíti az EU-normatívákat, valamint a romániai környezetvédelmi tárca által kiszabott mutatókat, és a román kormány fontosnak tartja a beruházás megkezdését, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megfontolja majd, milyen álláspontra helyezkedjen.

Áder János a budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: a levélből az derül ki, hogy van tárgyalási készség az RMDSZ részéről – amely még nem kötelezte el magát az ügyben -, méghozzá kormányzati szintű tárgyalási készség a probléma további megoldására. „Innentől a labda a két kormány térfelén pattog” – fogalmazott.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, Magyarországon ritkán látott politikai egyetértés van a cianidos bányászati technológiák betiltásában, amit jól példáz a magyar parlamentben született határozat. Megjegyezte, ugyanilyen politikai többséget sikerült elérni az Európai Parlamentben is. „Az egy másik kérdés, hogy a bizottság egyelőre elszabotálta azt a munkát, amit a parlament rátestált, s nekünk meg az a dolgunk, hogy minden eszközzel próbáljuk meg kikényszeríteni, hogy ez a döntés minél hamarabb érvényre jusson, és megakadályozzuk – nemcsak Verespatakon, hanem mindenütt Európában -, hogy ezt a nagyon veszélyes technológiát a következő években is alkalmazhassák” – mondta Áder János.

(MTI)