Fotó: MTI/Komka Péter, archív
Hirdetés

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn, Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a június 23-i villámárvíz Heves megyében több mint 13 településen, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a vihar néhány nappal később több mint 80 településen okozott károkat.

A helyreállítás Heves megyében több mint 350 millió, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 600 millió forintba kerül – ismertette a fideszes országgyűlési képviselő.

Kiemelte, a gyorsan kialakuló összefogásnak köszönhetően komoly személyi sérülés nem történt.

Felidézte: képviselőkkel, polgármesterekkel összefogva a kormányhoz fordultak segítségért, emellett pedig civil szervezetek és művészek is összefogtak, hogy segítsenek a károk felszámolásában.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, jó látni, hogy az önkormányzatok, a települések és a helyiek számíthatnak a bajban a kormány és a civilek segítségére.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke elmondta, az adománygyűjtésben 12 szervezet, alapítvány, egyesület, magánszemély buzdítja országos összefogásra a segíteni akarókat.

Az akció eddigi három állomásán – Rétközberencsen, Monokon és Budapesten – körülbelül nyolcszázezer forint gyűlt össze – közölte, hozzátéve, a határon túlról is számítanak segítségnyújtásra. Az adománygyűjtés csütörtökön a romániai Csíkszentsimonon, a Magyar szürke szarvasmarha a Kárpát-medencében című nemzetközi konferencián folytatódik.

A felajánlásokat készpénzben az adományládákban lehet elhelyezni, utalni pedig az asszonyszovetseg.hu honlapon elérhető bankszámlaszámra lehet „árvíz- és viharkárosultak” cél feltüntetésével.