Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, idén november 27-én, s december 25-ig tart.

A szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami azt jelenti, „az Úr eljövetele”. Régebben egyes vidékeken kisböjtnek nevezték ezt az időszakot, ám a böjtölés hagyománya a XX. században szinte teljesen eltűnt.

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és január 6-ig, vízkeresztig tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Az első adventi naptárt egy német édesanya készítette kisfiának 1900 körül. Mivel Gerhard türelmetlenül várta a karácsonyt, édesanyja érdekes és meglepő játékot talált ki számára. Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Később a felnőtt Gerhard alapított egy olyan céget, ami adventi koszorú-gyártásra szakosodott, s így a fiú rövid időn belül az egész világon népszerűvé tette édesanyja találmányát.

Az adventi koszorú története egészen a XIX. század első feléig nyúlik vissza. Ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész találta föl. Egy felfüggesztett szekérkerékre ráerősített huszonhárom gyertyát, amelyek közül mindennap meggyújtott egyet, így pontosan követhető volt, mennyi idő van még szentestéig. A zseniális ötlet hamar elterjedt világszerte, s az adventi koszorú sok család otthonában a karácsonyi díszlet elengedhetetlen részévé vált. Ma már általában csak négy gyertyát szokás a koszorúra tenni, ezek színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila, ami a bűnbánat és a megtérés jelképe.

Programok:

Advent varázsa: gyógyító muzsika, fúziós zene Zalaegerszegen

Gyógyító muzsika, fúziós zenei összeállítás és Csodazenekar címmel gyermekműsor is szerepel a 35 éves jubileumát ünneplő Énekmondó Együttes vasárnapi adventi koncertjén Zalaegerszegen.

Az Advent varázsa című ünnepi műsor a városháza dísztermében lesz. A karácsonyi dalok mellett felcsendülnek vidám számok, lelki békét kínáló lírai versek, humoros költemények, de lesznek bordalok is, mint például Bencze Lajos Bor és lélek című megzenésített költeménye – mondta Kelemen Gyula, az Énekmondó Együttes vezetője az MTI-nek.

Mint kiemelte, a „gyógyító muzsikával” – amelyet most első alkalommal ad elő az Énekmondó – azt szeretnék elérni, hogy az emberek töltődjenek fel, és a karácsonyt ne csak külsőségekben éljék meg, hanem lelkileg is fel tudjanak készülni az ünnepekre.

A zenével aláfestett költeményeket tartalmazó fúziós összeállításban érdekes ritmushangszereket szólaltatnak meg, ilyen például a keleti kísérőhangszer, a tanpura, a kalimba, de megjelennek különféle rezgőtálak, dobok és csengettyűk is.

Az Énekmondó Együttes repertoárjának 80 százaléka megzenésített vers. Az énekelt költeményeik száma jóval meghaladja az ötszázat, ebből 170-180 levédett feldolgozás. A kezdeti időszakban többnyire Nagy László, József Attila verseit dolgozták fel, de ahogy teltek az évek, egyre inkább a kortárs költészet felé fordultak. Az elmúlt két évtizedben Kányádi Sándor, Péntek Imre, Utassy József, Nagy Bandó András, valamint a Pannon Tükör irodalmi folyóirathoz kötődő költők verseit zenésítették meg.

Advent Győrben – Téli Fesztivál 2011

Idén az Advent Győrben – Téli Fesztivál főszereplői a gyerekek, akik az ünnepi időszak alatt ismét kiemelt figyelmet kapnak.

A Széchenyi téren egy egész Adventi Győrkőc-birodalom épül izgalmas szalmalabirintussal, karácsonyi körhintával, kisvasúttal, terepasztallal és még egy óriási mesekönyv is életre kel.

Győr főterén állítják fel a város óriási adventi koszorúját, karácsonyfáját, és Betlehemét is. A hagyományokhoz híven, Advent valamennyi vasárnapján közös gyertyagyújtásra várják a győrieket Széchenyi Térre.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján, november 25-én ismét felkapcsolják a város díszkivilágítását: a belváros csodálatos, ünnepi fénybe burkolózik, a forralt bor és a sült gesztenye csalogató illata lengi be az utcákat, tereket.

Az adventi hangulathoz a gazdag kulturális programkínálat is hozzájárul. A Széchenyi téri ingyenes programok mellett számos helyszínen rendeznek színvonalas koncerteket, előadásokat, hangversenyeket, gyermekeknek szóló produkciókat.

A Csík Zenekar Presser Gáborral ad koncertet, Takács Nikolas adventi bemutatkozóján a Kodály Zoltán Általános Iskola Gyermekkórusa közreműködik, fellép Tóth Vera a Széchényi téren, Illényi Katica a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemeivel kápráztatja el az ünnepvárókat a Richter Teremben,

Pitti Katalin koncertjének címe – „Az angyal énekel” – magáért beszél, de fellép még Demjén Ferenc, az Alma együttes, Dániel Balázs, Nagy Balázs, Rákász Gergely, Varnus Xavér, Bródy János és a 100 Tagú Cigányzenekar is.

És ha karácsony, akkor Diótörő!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei idén is színpadra állítják E.T.A. Hoffmann meséjét, de ebben az évben a Szentpétervári Állami Balett előadásában is megcsodálhatjuk a felejthetetlen történetet. A világhírű oroszországi társulat Magyarországon elsőként Győrben mutatkozik be a Diótörővel – ahogyan még senki sem látta.

Negyedszerre rendezik meg idén az Advent Győrben – Téli Fesztiválon a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, és a Magyarországi Boogie Woogie Estet.

A győri együttesek, társulatok is kiveszik részüket az Advent Győrben – Téli Fesztiválon programjaiból.

A Győri Nemzeti Színház művészei már a megnyitón ünnepi műsorral kedveskednek a győrieknek, a Szilveszteri Gálán pedig a legnépszerűbb produkciókat gyűjtik csokorba.

A Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház több előadással is bemutatkozik, míg a Győri Balett a Rózsaszínházzal lép színpadra.

A táncszínház örökbecsű sanzonjai a halhatatlan énekeseket – Maurice Chevalier, Edith Piaf, Gilbert Becaud és Jaques Brel – idézik.

A Városi Művészeti Múzeumban adventi készülődés részesei lehetnek a legkisebbek, míg az Állatkertben és a Zichy-palotában is Mikulás, illetve Szent Miklós Napot tartanak.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is ünnepi témák köré szerveződnek a hétvégék, lesz tradicionális Paraszti Disznóvágás, aminek külön pikantériát ad a belvárosi hangulat, Szigetközi Halkülönlegességek Napja, és Ünnepi Bejgli Sütés is.

Az Advent Győrben – Téli Fesztivál 2011 programjainak sora a Szilveszteri Városi Vigasságokkal zárul: a győriek ismét együtt búcsúztathatják az óévet, és koncerttel, tűzijátékkal, utcabállal köszönthetik az Új Esztendőt.

Bővebb információ és részletes program: www.gyor.hu

Megtartó hagyományok – Kiállítás és kreatív készülődés karácsonyra

Megtartó hagyományok címmel népművészeti és népi iparművészeti kiállítás nyílik szombaton a győri Városi Művészeti Múzeumban.

Az alkotók az adventi hétvégeken személyesen is jelen lesznek, s bevezetik a gyerekeket a mécsestartó- és a karácsonyfadísz készítés fortélyaiba.

A karácsonyváró játszóházaknak a kiállítótér hangulatos enteriőrje ad helyet az Esterházy-palota aulájában – mondta Grászli Bernadett igazgató az MTI-nek pénteken. A gyerekeket kreativitásra inspiráló környezet, fafaragványok, fazekas dísztárgyak, karácsonyi mézeskalács figurák és szalmadíszek veszik körül. A tárlaton felvonultatott kézműves különlegességek kilenc alkotó munkái – tette hozzá a múzeum vezetője.

Karácsonyig minden hétvégén várja az ünnepre készülődő gyerekeket a közgyűjtemény, ahol különféle ajándékokat, egyebek között üvegképeket és képeslapokat, gyertyatartókat és ablakdíszeket készíthetnek.

Munka közben szó esik majd azokról a tradíciókról is, amelyek a karácsonyváráshoz és az ünnephez kötődnek – tette hozzá az igazgató.

Advent Óbudán 2011

Bizonyára idén is sokakat vonz majd a Fő térre a múlt és a jelen értékeinek egyaránt otthont adó műsorfolyam. Jólesik majd a hétköznapok rohanó tempóját elfeledni és ráérősen körbejárni az ünnepi díszben pompázó teret, ahol összefuthatunk a barátokkal, ismerősökkel, s lélekben töltekezve várhatjuk a legszebb ünnepet. S míg a karácsonyi vásár pavilonjai előtt azon tanakodunk, hogy mivel ajándékozhatnánk meg a szeretteinket, rádöbbenünk, hogy a legnagyobb ajándék a meghitt együttlét maga.

Mert gyereknek, felnőttnek egyaránt örömet okoz, hogy néhány órára béke költözik a lelkekbe és még a fázós, borongós időjárás ellenére is meghitt melegséget áraszt a tér, mely ilyenkor mutatja legidillibb arcát.

November 26-tól szombatonként már 11 órától benépesül a színpad. A programok első felében a legkisebbek szórakoztatása a cél, s a meseszínházak mellet a kerület intézményei, civil szervezetei is képviseltetik magukat ünnepi műsorukkal. Délutánonként népszerű kórusok, zenei formációk, előadóművészek lépnek fel, akárcsak a gyertyagyújtással záruló vasárnapi programokon.

A megnyitón a Kormorán Együttes ad koncertet, előtte pedig a Mistrál Együttes, Dsida Jenő költeményeinek átdolgozásával lép színpadra. Másnap Harcsa Veronika és a Hot Jazz Band forrósítja fel a hangulatot a Fő téren.

Advent második hétvégéjének szombatján a Buda Folk Band, Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet. Vasárnap pedig a gyerekek kedvét keresve a Mikulás tesz látogatást a Fő téren. Este, a Vivat Bacchus karácsonyi műsora után Betlehemi csillagvizsgálás és előadás vár a látogatókra.

A következő hétvégén a Szabó Balázs Band és a Kerekes Band lesz a szombati sztárvendég, míg vasárnap Szabó Ádám harmonika koncertje és a Kaláka együttes fellépése teremt ünnepi hangulatot.

Advent utolsó hétvégéjén a Fabula Rasa, a Besh o Drom, illetve Berecz András és a Muzsikás Együttes műsorát láthatják a látogatók, s vasárnap újból lesz Betlehemi csillagvizsgálás és előadás is.

Ám nem csak a színpad kínál látnivalót, a tér minden pontjára igazi karácsonyt megelőző, hangulatot varázsol a műsort összeállító Óbudai Kulturális Központ. Minden bizonnyal ezúttal is népszerű lesz a korcsolyapálya, hiszen november 26-tól január 31-ig, minden nap ingyenes vár kicsikre és nagyokra, ahol a jó minőségű jég mellett az is csábító, hogy helyben van és korcsolyát is kölcsönözhetnek a siklani vágyók.

A kézműves foglakozásokon a vállalkozó kedvű gyerekek szakavatott segítséggel elkészíthetik a szeretteiknek szánt ajándékaikat, s mindeközben mézes- és kürtőskalács, valamint fűszeres forró italok illata lengi be a teret.

A várakozás időszakában a Fő téri programok mellett az Óbudai Kulturális Központ házaiban is hamisítatlan karácsonyi hangulat fogadja a látogatókat. A San Marco utcában december 4-én a Mikulásra várnak a kicsik, 6-án Karácsonyi vallási népszokásokról szóló előadás lesz felnőttek számára, de 11-én és 14-én a Diótörő már a karácsonyi hangulat megalapozását szolgálja. S végül 18-án a Betlehemi csillag című bábelőadás zárja a sort.

A hagyományoknak megfelelően a Csobánka téren is karácsonyfa áll és idén már december 3-án sor kerül a Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertjére. A hónap közepén tartják a Német-szlovák- lengyel adventet, amit 17-én az Animus együttes csengettyűs koncertje követ, másnap pedig a Nyiss kaput Angyal című bábelőadás lesz műsoron.

Csillaghegyen november 26-án Betlehemi történettel köszöntik az Adventet, s december 17-én Karácsonyváró szombatot tartanak.

Sok éves hagyománya van annak, hogy Advent idején benépesül a Fő tér, s az Önkormányzat jóvoltából családi programok, tartalmas műsorok sora várja a kerület lakosságát. S míg a színpadokon egymást váltják a kerületi iskolák, közösségek ének és tánccsoportjai, addig a díszes bódékban kolbász sül és kürtőskalács, amit fűszeres forralt borral, vagy zamatos teával lehet leöblíteni. Míves portékáikat kelletik a mesterek s hol Mikulás jön látogatóba, hol távcsővel kémlelik az eget. S mindvégig neves művészek szórakoztatják a nagyérdeműt, míg felfénylik az adventi koszorú utolsó gyertyájának fénye is. Igazi ajándék dömping ez a négy hétvége, hiszen minden korosztály számára tartogat kellemes meglepetéseket.

Minderről részletesen tájékozódhat a www.adventobudan.hu weboldalon.

Óriási adventi koszorú, bálaszínház, jégpálya a szegedi karácsonyi készülődésben

Óriási adventi koszorú, bálaszínház, kézműves vásár és jégpálya is várja az év utolsó hónapjában a szegedi belvárosban sétálgatókat, de a karácsonyi előkészületet számos kulturális program is színesíti.

A Dóm téri események főszervezőjeként Mocselini Rudolf az MTI-nek elmondta, hogy csaknem ezer bála szalmából épült színházterem és hagyományosan óriási adventi koszorú is készült az ország egyik legpatinásabb közterén, a szegedi Dóm mellett, ahol egészen karácsonyig várják majd programok az érdeklődőket.

Az Ördögszekér tizenötödik éve szervezi az adventi programokat. Az eseményen évről évre egyre többen vesznek részt, idén mintegy kétszázötven ezer embert várnak.

A programok mellett több tucat kézműves kínál látni- és vennivalót, majd egy hatalmas máglya tüze mellett hangulatos beszélgetések zárhatják az esti sétát – fogalmazott a szervező. A négy hét alatt csaknem kétszáz mázsa fával igyekeznek megteremti a meghittséget.

Mocselini Rudolf tájékoztatása szerint a gyermekek idén is „elveszhetnek” a bálalabirintus tanulmányozásában, a Bálaszínház pedig minden nap kínál számukra előadásokat, mesedélutánokat. A felnőtteknek este folk-, underground, világzenei és rockbandák zenélnek majd. A sátorvászonnal fedett ideiglenes színház fűtött, és az embermagasságú falak mellett a nézőtér is szalmabálából készült.

A belvárosi programforgatag november 25-én este kezdődik, és az első láng vasárnap este öt órakor lobban a téren az ország egyik legnagyobb adventi koszorúján. A tíz méter átmérőjű, gigantikus méretű koszorú súlya meghaladja az egy tonnát, a négy gyertyáé pedig a két mázsát. A gyertyák közül egyet-egyet minden vasárnap egy neves közéleti személyiség és egy vallási felekezet képviselője gyújt meg, első alkalommal Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök.

A belvárosban további két helyszínen várja a karácsonyi program az érdeklődőket. A Széchenyi térre hatvan kereskedő költözött be egy hónapra. Az ott nyíló ingyenes korcsolyapályát már péntek délutántól birtokba vehetik az érdeklődök. A korcsolyázókat szerdánként és szombatonként jégdiszkó, a kicsiket pedig kézműves játszóház szórakoztatja minden pénteken és szombaton.

Nemcsak a jég szerelmeseinek szól majd az a kiállítás, amelyen régi korcsolyákat és archív jeges fotókat lehet megtekinteni a pálya mellett.

A harmadik helyszínen, a Dugonics téren forralt bor, kürtőskalács és kenyérlángos fogadja az ünnepi fényben úszó szegedi belvárosban sétálókat.

Adventi udvar és karácsonyi vásár Székesfehérváron

A püspökség kertjében adventi udvar, a város főterén pedig karácsonyi vásár várja az ünnepre karácsonyra készülőket Székesfehérváron.

A rendezvényeket ismertető keddi sajtótájékoztatón Spányi Antal megyéspüspök elmondta, hogy advent idejére megnyitják a látogatók előtt a püspökség udvarát, ahol nyugalmat, békességet találnak a betérők. A kézműves- és jótékonysági vásárban nívós ajándékokat kínálnak a kézművesek és a fogyatékkal élők, gyerekműsorok szórakoztatják a látogatókat, a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai pedig mesét mondanak a kicsiknek.

A püspökség és a Magyar Katolikus Rádió közös karácsonyi kiadvánnyal lepte meg az ajándékozni akarókat. A Mindenkiért eljött címet viselő verses-zenés CD-n ismert magyar költők karácsonyi versei, Bach és fia, valamint Vivaldi zeneművei hallhatók a rádió, illetve neves színművészek és zenészek előadásában.

A zenealbumot nem meghatározott összegű adományért lehet megvásárolni, az abból származó bevétellel pedig a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítványát támogatják.

Cser-Palkovics András (Fidesz) székesfehérvári polgármester a püspökséggel összehangolt programokra invitálta a fehérváriakat.

A Városház-téri rendezvények részleteiről Beller Róbert, a polgármesteri hivatal közművelődési irodájának vezetője tájékoztatta az újságírókat. Mint elmondta, az idén is megrendezik a hagyományos adventi koszorúkiállítást, a szabadtéri színpadon a város óvodásai, iskolásai adnak naponta műsort, valamint zenekarok, együttesek muzsikáját élvezhetik az ünnepre készülők. A város főterén több mint ötven faházban kínálják az ajándéktárgyakat.

Az adventi programok nyitányaként szombaton a püspökség udvarán Spányi Antal megáldja a családok adventi koszorúját és gyertyáját, majd meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún.

Debreceni Advent – Debreceni Tél

Debreceni Advent – Debreceni Tél címmel az év hátralevő részében is folyamatos kulturális programokat kínál a város: a rendezvények a hagyományos családi és egyházi ünnepekhez kapcsolódnak – közölte Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere szerdán, a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Bódor Edit, a Kölcsey Központ programigazgatója hozzátette: most első alkalommal fűzték fel az adventi-karácsonyi ünnepkörre az összes év végi programot, amelyek megavalósítása érdekében összefogtak a város kulturális intézményei, egyházai és civil szervezetei.

A belváros múltidéző hangulattal, ünnepi fényekkel és a város karácsonyfájával várja a nézelődőket. A Református Nagytemplom és a Református Kollégium közötti Emlékkertben megelevenedik a szent család története: a vízkeresztig látható, életnagyságú, fából faragott jászol hétről-hétre új figurákkal egészül ki. Elsőként a hajlék készül el, majd a szent család kerül a helyére élő állatok kíséretében. Advent harmadik vasárnapján „eljönnek” a pásztorok, és végül a háromkirályok is megérkeznek a jászolhoz – ismertette a részleteket Bódor Edit.

Tar Károlyné, a debreceni Művelődési Központi igazgatója beszámolt arról, hogy idén is megrendezik a hajdú-bihari megyeszékhelyen a kárpát-medencei betlehemes találkozót, és 20. alkalommal tárja ki kapuit a Régi Városháza a míves népművészeti portékák számára.

A Nagyerdei Kultúrpark elsősorban a gyerekes családoknak kínál élményekkel teli állatkerti sétát. Az Állatok karácsonya című rendezvényen sok érdekes dolog kiderül az állatkert lakóinak szokásairól – jegyezte meg Nagy Sándor Tibor, a kultúrpark igazgatója.

Cs. Tóth János, a Kölcsey Központ igazgatója hozzátette, hogy most először látogat Debrecenbe a lappföldi mikulás: Joulupukki december 10-én a város karácsonyfájánál találkozik a gyerekekkel.

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője a templomok és gyülekezeti épületek adventi és karácsonyi koncertjeire hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy „az ünnep szellemi meghatározottságához méltó rendezvénysorozat” lesz Debrecenben, amelyhez egyházi karitatív akciók is kapcsolódnak.

Adventi fotókiállítás a Kossuth téren

Közös adventi fotókiállítást rendez az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum november 26. és január 8. között a Kossuth téren, a tárlatot az Országgyűlés alelnöke és Szarka Klára fotótörténész nyitja meg szombaton 13 óra 30-kor.

Az adventi fotókiállítás és kísérő rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig – adta hírül a múzeum.

A 124 darab fotóból álló szabadtéri kiállítás a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumának fotótárából származik, és olyan, a nagyközönség által többségében még soha nem látott képeket mutat be, amelyek felidézik a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait. A nagyszabású szabadtéri tárlat tablóin a képek mellett olvashatók lesznek az egyes archív fotókra vonatkozó információk, valamint a népszokások, néphagyományok ismertetői.

Az Országgyűlés Hivatalának a szervezésében a tárlat kísérőrendezvényeként az Országház előtt néptánccsoportok előadása eleveníti fel a karácsonyi ünnepkört. November 26-tól nyolc hétvégi napon keresztül tizenöt csoport és népzenekar, közel 450 táncos és zenész lép színpadra. A programban szerepel olyan archaikus vagy kiveszőben lévő különleges hagyomány felelevenítése is, mint a vitnyédi bölcsőcske, bukovinai székely csobánolás vagy a magyaregregyi leánybetlehemes.

A fellépések után szabadtéri filmvetítésre kerül sor a Néprajzi Múzeum Mozgóképtárából származó néprajzi filmekkel.

December 18-án, az ENSZ nemzeti és etnikai kisebbségek napján, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek adventi népszokásait bemutató előadások zárják a sorozatot.

A hétvégi programokat minden vasárnap közös adventi gyertyagyújtás zárja.

A Néprajzi Múzeum a szabadtéri fotókiállításhoz kapcsolódóan felhívást tesz közzé, amely szerint várja azokat az amatőr fotókat, a fotókhoz kapcsolódó adatokat és történeteket, amelyek 1960 után készültek, és amelyek az adventi időszak és a karácsonyi ünnep személyes, családi vagy kisebb-nagyobb közösségi pillanatait örökítik meg.

A felhívás a szabadtéri fotókiállítás teljes időtartama alatt érvényes, a fotókat az adventialbum@gmail.com emailcímre lehet elküldeni. Ezzel párhuzamosan a múzeum munkatársai advent négy vasárnapján várják azokat, akik saját papírképeiket személyesen hozzák el a múzeumba, amelyeket a múzeum munkatársai helyben digitalizálnak és nagyításban kiállítanak a múzeum előtti szabadtéri tablókon, így a felajánlónak nem kell a képét a múzeumban hagynia.

A felhívásra érkező valamennyi fotó és történet bemutatásra kerül az Adventi Album című virtuális közösségi kiállításon a Néprajzi Múzeum honlapján.

(MTI)