Fotó: MTI/Ujvári Sándor, illusztráció
Hirdetés

Az M1 aktuális műsorában felmerült Hadházy Ákos és Szél Bernadett neve is, akik arra szólították fel a polgárokat, hogy nekik adják oda a kérdőíveket.

– Egyes országgyűlési képviselők, ellenzéki pártok és akciócsoportok valóban arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket

– mondta, megjegyezve, ezen felhívások nem tartalmazzák egyértelműen, hogy a továbbiakban hogyan kezelik a megszerzett adatokat. Hozzátette, a begyűjtés egy olyan akció, amely egy demokratikus, jogállami megoldással szemben lép fel, hiszen a nemzeti konzultáció szabályait törvény rögzíti, ezek a jogszabályok pedig azt is tartalmazzák, hogy a kormány személyes adatokat igényelhet ahhoz, hogy állampolgárokat megszólítsa.

Megemlítette, sajnálatosnak tartja, hogy egyes országgyűlési képviselők szűk látókörűen politikai támadást intéznek egy olyan független intézmény ellen, amelynek függetlenségét több európai dokumentum is megerősíti.

Kifogásolta, hogy a kérdőíveken szereplő adatokat szimpatizánsi adatbázis építésére is fel tudják használni.

Jelezte: személyes adatok esetén az unió adatvédelmi rendeletének szabályai alkalmazandók, amely a pártokra és az országgyűlési képviselőkre is vonatkozik.

Mint azt már korábban megírtuk, Dr. Péterfalvi Attila kedden levelet írt Dull Szabolcs főszerkesztőnek az Index.hu-n „Adatvédelmi hatóság: Szimpatizánsi adatbázis építhető a nemzeti konzultációs kérdőívekből” címmel megjelent cikkel kapcsolatban. Mint azt a levélben is említi, a cikk címe abszolút félrevezető, ugyanis a NAIH éppen arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a konzultációs ívek címzettjeiből nem lehet szimpatizánsi adatbázist építeni.

Péterfalvi Attila teljes levele ITT olvasható.

Korábban írtuk