Ismertették, a tavalyi év során is már várakozásokat messze felülmúló népszerűségű Agro-ökológiai Programban (AÖP) idén még tovább nőtt a résztvevő területek aránya, a tavalyihoz képest 3,9 százalékos növekedéssel, 4,2 millió hektár után igényeltek AÖP támogatást a gazdálkodók. A legnagyobb növekedés a gyep földhasználati kategóriában volt tapasztalható, amely összefüggésben van a választható

Hirdetés

A szántóterületek esetében az idei esztendőben is a növénytermesztés diverzifikációja előírást választották a legnagyobb területen (több, mint 2,18 millió hektáron), ezt követi a karbamid műtrágya környezetbarát használata (majdnem 1,1 millió hektáron) és a mikrobiológiai készítmények alkalmazása (több mint 1 millió hektáron).

A gyepterületeken továbbra is a pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés gyakorlat lett a legnépszerűbb (több, mint 187 ezer hektáron). A kizárólag alternáló kasza használata gyakorlat idéntől hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használatának lehetőségével bővült. Ennek köszönhetően több mint 70 százalékkal nagyobb területen tudták a gazdálkodók vállalni (egyéb gyepen 78 ezer hektáron, Natura2000 gyepen 96 ezer hektáron).

Állandó kultúra területeken, azaz a különböző ültetvénytípusok esetében a tavalyi évhez hasonlóan idén is az évelő kultúrával vagy gyepesítéssel történő talajtakarás (összesen 51 ezer hektáron), a mikrobiológiai készítmények alkalmazása (22,6 ezer hektáron) és a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma (13 ezer hektáron) volt a legnépszerűbb – részletezték a közleményben.

Korábban írtuk

Kitértek arra, szintén kedvező folyamat, hogy a generációváltást ösztönző fiatal gazda támogatást igénylők száma is tovább emelkedett. A 2023-as 6,8 ezer után az idei évben több, mint 7300 termelő, közel 270 ezer hektárra nyújtott be ilyen típusú igénylést.

A termeléshez kötött támogatások igénylési és jogosultsági feltételeiben nem következett be lényegi változás. Az állattenyésztési ágazatok adatai között a 206 ezer tejhasznú tehén és a 223 ezer anyatehén stabilitást mutat. A tavalyi évhez képest csökkent a hízott bikák utáni igénylés (62 ezer állat) és az anyajuhok utáni igénylés (702 ezer állat). A növénytermesztési ágazatok célzott támogatása esetében kiemelendő, hogy 120 ezer hektárt meghaladó területen nyújtottak be támogatási igényt szemes fehérjenövény támogatásra, ami közel duplája a 2023-as értéknek – írták a közleményben.

Hozzátették, a következő hetekben a Magyar Államkincstár megkezdi a kérelmek ellenőrzését, adminisztratív és helyszíni ellenőrzések formájában. A tavalyi évben megismert Területi Monitoring Rendszer (TMR) segítségével pedig, műholdfelvételek elemzésével vizsgálja, hogy a termelők teljesítették-e vállalásaikat, hol van elmaradás vagy ellentmondás az igénylésben megjelöltekhez képest, illetve szükség esetén tisztázó kérdéseket tehet fel. Érdemes ezekre az elektronikus úton érkező megkeresésekre minél nagyobb arányban reagálni a kérelmek kijavításával vagy az erre való felszólítás esetén geo-referált fotó beküldésével. Ezzel ugyanis a gazdák maguk is hozzájárulhatnak a helyszíni ellenőrzések megelőzéséhez, illetve a mielőbbi kifizetésekhez. A kérelmek kijavítása szeptember végéig továbbra is szankciómentes.

Az említett folyamatok átláthatósága érdekében a közeljövőben célzott tájékoztatók fognak megjelenni az ellenőrzések ütemezéséről, valamint a TMR idei működéséről, újdonságairól. Ezek minden esetben megtalálhatók lesznek a kap.gov.hu tematikus honlapon – tájékoztatott az Agrárminisztérium.