A nemzetközi jogot durván sértőnek nevezte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a határőrizetről szóló törvénymódosítást közleményében. A szervezet arra reagált, hogy az Országgyűlés szigorította a jogi határzárat a kormány javaslatára.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az Amnesty International közleményében idézte Gauri van Gulikot, a szervezet európai igazgatóhelyettesét, aki úgy fogalmazott: „minden határon túlmegy” az az ötlet, hogy a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit akár hónapokra szögesdrótok mögötti konténerekbe zárják. 
    
Szerinte az elfogadott törvénymódosítások újabb példái annak az „agresszív trendnek”, ahogy Magyarország „semmibe veszi a menekültek és migránsok jogait”.
    
Az igazgatóhelyes felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket az intézkedéseket gyerekekkel szemben is alkalmazni fogják, amivel „durván megsértik a nemzetközi és uniós jogot”. Arra is lehetőség lesz, hogy menekülteket kényszerítsenek vissza Szerbiába bármilyen eljárás nélkül – tette hozzá.
    
Jelezte: felszólítják az Európai Uniót, hogy tegyen lépéséket, és mutassa meg Magyarországnak, hogy „a jogsértő és embertelen intézkedéseknek” következményei vannak.

MTI