A bolíviai törvények értelmében azok a cselekmények, amelyek elkövetésével Rózsa Florest és csoportját vádolják, egyértelműen államellenes bűncselekmények – hangsúlyozta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász.

Hoffmann Tamás hozzátette: nem teljesen világos, hogy a bolíviai hatóságok milyen eljárást terveznek Kepes András ellen, aki tavaly ősszel készített Rózsa Flores Eduardóval interjút, amelynek részleteit a bolíviai hatóság szerint jogtalanul hallgatta el az újságíró.

A nemzetközi jogász szerint a bolíviai kormány, amely jogi lépéseket tervez Kepes András ellen, az 1997-es terrorista robbantások elleni egyezményre hivatkozhat. A jogi szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy az újságíró joggal állíthatná azt, hogy Rózsa Flores nem hozott a tudomására olyan információt, amelyből az derült volna ki, hogy terrormerényletre készül.

Hoffman Tamás hozzátette: a magyar büntetőtörvénykönyv is irányadó lehet. A Btk. 261. paragrafusa, amely definiálja a terrorcselekmény fogalmát, beleveszi a büntetendő cselekmények közé a más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjének erőszakos megváltoztatását.

A szakértő szerint egyetlen lehetőség van, amely alapján felmerülhet Kepes András büntetőjogi felelőssége: hogy az újságíró tette esetleg pszichikai bűnsegédletnek minősül. Hozzátette: a magyar büntetőhatóságok is nyomozhatnak az ügyben, és kideríthetik, hogy történt-e bűncselekmény.

(InfoRádió)