A Hír Televízió tudósítói szerint az állomásokon nagyobb a káosz, mint a november 21-i vasutassztrájk alatt. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete 6 órától hirdetett határozatlan idejű sztrájkot.

Miután a MÁV nem tudott megállapodni a szakszervezettel az elégséges szolgáltatásról, az akció megbéníthatja a nemzetközi és a belföldi vonatközlekedést. A vasárnap esti sikertelen egyeztetés után a VDSZSZ elnöke azt valószínűsítette, hogy egyetlen vonat sem indul el az országban. Az utasoknak az információnál sem mindenhol tudják megmondani, melyik vonat közlekedik és meddig.

A LIGA országos felhívásához 18 érdekképviselet csatlakozott. Orvosok, tanárok, erőművi dolgozók, repülőtéri alkalmazottak, biztonsági őrök és köztisztviselők szüntetik be eltérő időre a munkát. A LIGA sztrájkját 28 másik szakszervezet támogatja – köztük a Fegyveres és Rendvédelmi dolgozók, az orvosi kamara, a nagycsaládosok, a mentő-dolgozók és a Magyar Szociális Fórum is.

A MÁV felmérése szerint a vonatok 40-45 százaléka jár a sztrájk ellenére. A forgalmas budapesti pályaudvarok közül a Déli indít és fogad is szerelvényeket. A hivatalos tájékoztatás szerint a Nyugatiban és a Keletiben akadozik a forgalom.

16 órás túlóra az éjszakai műszaknak

Arra a MÁV sem tud garanciát vállalni, hogy az elinduló vonatok meg is érkeznek a végállomásra, miután útközben lehet olyan állomás, ahol a sztrájkoló vasutasok nem engedik tovább a szerelvényt. A Borsod megyei Halmajon az állomásfőnök megpróbálta letörni a sztrájkot a határozatlan idejű munkabeszüntetést meghirdető Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint. 16 órás túlórát rendelt el az éjszakai műszaknak, hogy megakadályozza annak a nappalos forgalomirányítónak a munkába állását, aki a VDSZSZ tagja.

„Szégyen, hogy ez a liberalizmus”

Pontosan nem tudni, hány vonat indult el ma reggel, mert több helyen voltak sztrájktörők. Ugyanakkor több sztrájkolni vágyót tántorított el a munkáltató azzal, hogy megzsarolták őket – mondta Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke. A szakszervezeti vezető szerint szégyen az SZDSZ-nek, hogy ma ez a liberalizmus Magyarországon.

(hírTV)