Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

A Hild József tervezte zugligeti Fácán fogadó az 1800-as évek közkedvelt szórakozóhelye volt, amely nemcsak kiváló ételekkel, hanem szálláshellyel és programokkal is várta a kikapcsolódni vágyó fővárosiakat. Az üdülőtelep fénykora a második világháborúig tartott, az ötvenes években államosították a földterületet és a rajta található ingatlanokat. A helyszín a belügyminisztérium egyik főhadiszállásra lett, ahová csak bennfentesek tehették be a lábukat, az átlagembert még a környékről is elzavarták az objektumot védő fegyveres őrök. A liget és patinás épületei állagának megóvása nem volt fontos az új birtokosok számára, így az idő múlásával teljesen leamortizálódtak, a 90-es évek elejére pedig gyakorlatilag használhatatlanná váltak.

Az Országgyűlés 2013-ban törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjáról, illetve a Fácános helyreállításáról, amire a kormány biztosított pénzt. Utóbbi újjáépítésnél fő szempont volt, hogy a terület régi, lepusztult házai a megújulás mellett új funkciót is kapjanak, az önkormányzat ezért úgy döntött, a komplexummal szemben lévő általános iskolának adományozza az egykori vendéglő épületét. A bővítésre nagy szüksége volt az intézménynek, mivel az utóbbi néhány évben jelentősen megszaporodott az ott tanuló diákok száma.

– Egy lepusztult, sötét, dohos, szűk, kis termekre bontott épületből derűs, világos, szép iskola lett. A fejlesztés során az épület környéket is megújították, létrejött egy tér, valamint parkolót és új buszfordulót alakítottak ki. A zöldfelület nagysága a fejlesztésnek köszönhetően nőtt a területen – mondta az avatóünnepségen Pokorni Zoltán. Hegyvidék polgármestere szerint a Zugligeti Általános Iskola néhány éve még nem a legélesebb kés volt a fiókban, de működése Bernyák Adrienn igazgatónő vezetése alatt új lendületet kapott.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Bernyák Adrienn

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, utalva az új létesítmény színvonalára és történelmi múltjára, azt mondta, ez a tanév más lesz, mint az eddigiek, ugyanis a magyar oktatási rendszerben egyedülálló lehetőséghez jutnak, akik ide járhatnak majd iskolába.

A 128 éves Zugligeti Általános Iskola a fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg a főváros egyik legjobban felszerelt oktatási intézménye: a tankerület finanszírozásával az új épületbe mintegy százmillió forint értékben kerültek bútorok és informatikai felszerelések. Az iskolai közösség új tantermekkel, egy könyvtárral, egy 450 négyzetméteres tornateremmel, egy természettudományi előadóval, egy informatikateremmel, valamint egy alkotóműhellyel gazdagodott.