Akkor is emlékeznünk kell a kommunizmus tetteire, ha az fáj; ezzel nemcsak nemet mondunk a rémuralomra, de tisztelgünk is az áldozatok előtt – hangoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken Óbudán rendezett megemlékezésen.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A kommunista minta soha többé nem találhat magának sem időt, sem helyet arra, hogy mérgezze az emberek gondolatait – jelentette ki Varga Mihály. 
    
A politikus azt is hangsúlyozta, noha lényegét tekintve minden diktatúra egyforma, a magyarok számára a kommunizmus volt az egyik legártalmasabb ezek közül.
    
Mint mondta, tűrhetetlen mohóságában a kommunista rendszer el akarta venni az emberektől önazonosságukat, hitüket, múltjukat, célja a nemzetek tönkretétele, önállóságuk elvétele, idegen világrendszerbe kényszerítése volt. Az ezt körülvevő csendet a polgári kormány törte meg, amikor 2000-ben úgy döntött, a hallgatás és hamisítás évtizedei után szembe kell néznünk a múltunkkal – hangoztatta.
    
Varga Mihály az áldozatok emléknapja mellett ennek elemeként említette azt is, hogy 2011-ben az alaptörvénybe foglalták a kommunista bűnök elévülhetetlenségét, két évvel később pedig rendelet született az áldozatok juttatásainak emeléséről.
    
„Mi tudjuk és hisszük, hogy csak múltunk teljes megismerésére építhetjük jövőnket”, a hagyományaikra büszke polgároknak biztonságot adó és önálló Magyarországot – fogalmazott a szónok.
    
Mint mondta, Közép- és Kelet-Európában akár az egymilliót is elérheti a kommunizmus halálos áldozatainak száma, de ennél jóval többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága nyomorított meg”, hiszen „áldozat az is, akit kifosztottak, kínoztak, megbélyegeztek, meggyőződése miatt üldöztek, és akiktől elvették a szabad választás lehetőségét”.
    
Varga Mihály azt hangsúlyozta: a kommunizmus áldozataira emlékezve érthetjük meg igazán, mekkora érték az, hogy szabad országban élünk és szabad választásra készülünk.

(MTI)