A Szlovák Köztársaság állampolgáraként aláírásommal követelem az anyanyelvhasználatot érintő pénzbüntetések teljes eltörlését, az összes kisebbségeket hátrányosan érintő rendelkezés eltörlését a Szlovák Köztársaság államnyelvéről szóló törvényből – így szól a petíció szövege.

A nyolctagú petíciós bizottság egyik tagja, Grendel Lajos Kossuth-díjas író rádiónknak azt mondta: a nyelvtörvényt állampolgárként elfogadhatatlannak tartja. Martin Porubjak dramaturg és egyetemi tanár azért vállalta a tagságot a petíciós bizottságban, mert felháborította, hogy a kulturális minisztérium meghurcolta a kalászi amatőr színjátszókat. Miroslav Kusy politológus elhibázott lépésnek tartja a nyelvtörvény tervezett módosítását és hasonlóan vélekedik Grigorij Meseznikov politológus is. „Egyszerűen a 21. században nem illik büntetni semmilyen nyelv többségi vagy kisebbségi nyelvhasználatát, ezért vállaltam a tagságot a petíciós bizottságban” – mondta az egyik legtöbbet idézett szlovákiai politológus, Meseznikov.

Az aláírásgyűjtés gondolata Berényi Józsefnek, az MKP elnökének a fejében fogalmazódott meg: „Meg voltam lepődve, hogy erre a témára milyen könnyen lehetett motiválni nemcsak magyarokat, és nagy örömömre szolgál, hogy például Peter Zajac képviselő megjelent azzal a céllal, hogy aláírja a petíciót” – mondta. A petíciós ívet első gyakorló politikusként Peter Zajac, a szlovák törvényhozás képviselője írta alá.

(mr1-kossuth.hu)