Az üldözött közel-keleti keresztények megsegítéséért levélben mondott köszönetet a szíriai Aleppó érseke Magyarországnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Fotó: MTI, archív

Boldoggá tett meleg fogadtatásom, továbbá az ön érdeklődése és aggodalma szenvedő népem iránt. Sohasem fogom elfeledni a vendéglátást és az állhatatos segítséget, a kétmillió eurós támogatást, amelyet népem megsegítésére adott. Mindez bekerül Aleppó keresztényeinek történelemkönyvébe, azon keresztényekébe, akik fennmaradásukért és jelenlétükért küzdenek Szíriában, olyan földön, amelyen a kereszténység született

 – áll a levélben.

Az érsek megemlíti, hogy barátainak küldött újévi üzenetében kiemelte: Orbán Viktortól

kaptam a legnagyszerűbb karácsonyi ajándékot, amelyet valaha is remélhettem. Áldott legyen Magyarország népe miniszterelnökével együtt, élvezhessék a támadástól mentes békét és a szabadságot!

Orbán Viktor december 20-án látta vendégül munkaebéden az egyházi vezetőt. A találkozón elhangzott, hogy Magyarország anyagi támogatást nyújt a szíriai harcokban lerombolt egyik iskola újjáépítéséhez, és segíti a helyi keresztény közösséget ottani diákok magyarországi ösztöndíj-lehetőségének biztosításával.

December végén a Magyar Közlöny tudatta, hogy a magyar kormány 620 millió forinttal támogatja Szíriában az Aleppói Görög Katolikus Érsekség oktatási fejlesztési programját.

MTI