Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója visszavonta azt a bérlésre vonatkozó szóbeli megállapodást, amely szerint a Budapesti Román Kulturális Intézet november 30-án este előadást és állófogadást tartott volna a színházban Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulóján, a románok nemzeti ünnepének előestéjén. Alföldi utólag elismerte, hogy rosszul mérte fel a helyzetet, és sok magyar ember érzését megsértette.

A KDNP azonnali vizsgálatot kért a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződés ügyében a kultúráért felelős államtitkártól, akitől elvárják, hogy ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből. Pálffy István, a KDNP-frakció szóvivője kifejtette, a színházigazgató számos magyar ember érzékenységét sérti, és az egyik elsőszámú magyar kulturális közintézményt nem a legszélesebb értelemben vett magyar közönség érdekeinek figyelembevételével működteti. A köz javára létesített kulturális közintézmények nem lehetnek helyszínei olyan rendezvénynek, amely egy másik közösség nemzeti identitása szempontjából fontos ugyan, de a magyar közönség körében vitákat gerjeszt, és politikai hullámokat kavar – írta állásfoglalásában. Hozzátette, nem vonják kétségbe a román nemzet identitását, de az Alföldi Róbert igazgató által befogadott rendezvény olyan, mintha a bukaresti Nemzeti Színházban emlékeznénk meg a trianoni döntésről.

Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére – közölte Pálffy István.

A Fidesz parlamenti képviselői is sajnálattal olvasták az igazgató korábbi nyilatkozatát.

Ha azt feltételezzük, hogy az igazgatót a legjobb szándék vezette abban, hogy a „két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz”, azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát. Egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg. A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük – szögezte le a Fidesz közleményében.

A Jobbik az elsők között tiltakozott a rendezvény megtartása ellen, még tüntetést is szerveztek volna december 1-jére a Nemzeti Színház elé.