Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4431 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2157995-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 73, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 184-re emelkedett. A gyógyultak száma 2091278, az aktív fertőzötteké 18533.

Jelenleg 749 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

Fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak és beoltottak száma

A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.

Korábban írtuk

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Ezt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján. Azt írták: a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a 45. héten országos átlagban csökken.

A vizsgált városok többségénél stagnálás tapasztalható, csökkenés a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Kecskeméten és Zalaegerszegen volt mérhető – tették hozzá. Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.