„Megint az történt, hogy becsapták az embereket: azt ígérték nekik, hogy tömegében segítenek a rászorulók problémáin, eközben azt tapasztaljuk, hogy ez a segítségnyújtás borzasztóan töredékes, részleges, időleges és nem kielégítő” – mondta Mádi László.

A politikus ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár 800 ezer lakáshitellel rendelkezőt tartanak nyilván, a törvény mégiscsak azoknak a munkanélkülieknek egy részére vonatkozik, akiket 2008. szeptember 30-át követően bocsátottak el.

Mádi szerint valójában több százezer rászorulóról van szó, hiszen a törlesztőrészletek 40-60 százalékkal is nőttek az elmúlt hónapokban, márpedig ennek következtében a rászorulók az összes hitelfelevő körében ma már többségben vannak.

Mint elmondta, az új jogszabály nyújtotta lehetőségekből például kimaradnak, akik nem munkanélküliek, de megnehezedtek az életkörülményeik, valamint a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak, a vállalkozók, az elváltak és a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkezők.

Vagyis a kormány úgy tesz, mintha adna valamit, miközben „alig észrevehető körben néhány százaléknyi embernek ad”, nekik is csak átmeneti segítséget – mutatott rá Mádi, arra figyelmeztetve, hogy a bank által nyújtott áthidaló kölcsönt a türelmi idő lejárta után szintén törleszteni kell, akárcsak az eredeti lakáshitelt.

„Ilyen körülmények között újabb csalódás és újabb keserű tanulság fogalmazódik meg az emberekben és a családokban, hogy a kormány ígérget, ígérget, hitegeti, újabb illúziókba kergeti őket, de újabb érdemi segítséget ettől a kormánytól nem remélhetnek” – hangsúlyozta Mádi László.

A képviselő arra is kitért: a törvényt a következő kormány „kontójára” alkották meg, mivel a kezességvállalás 2011-2012 körül, a türelmi idő lejárta után „lép be”, addig az adós az áthidaló kölcsön összegéből pótolja ki a hiányzó összeget.

„Évek óta mondjuk, hogy a devizahitelek óriási kockázatot jelentenek és elviselhetetlen terhet hordozhatnak magukkal. A kormány ezeket nem vette tudomásul, lényegében tájékoztató kampánnyal sem lépett fel, hogy az emberek számára világossá tegye, milyen problémák, kockázatok társulnak a devizahitelekhez” – húzta alá Mádi, aki arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz módosító indítványait, miként lehetne bővíteni a támogatottak körét, a kormánypártiak sorra leszavazták.

(fidesz.hu)