A lap úgy tudja, hogy a család birtokában álló mintegy 33 hektáros területen ültetvénytelepítésre és – felújításra több tízmillió forintos állami támogatást ítéltek meg. A 33 hektárból 11 hektár gyümölcsös Sátoraljaújhely határában található. A többi 22 hektár, melyen szőlőskertek állnak, sátoraljaújhelyi, olaszliszkai és sárazsadányi külterületeken helyezkedik el.

A lap meg nem nevezett informátorainak közlése szerint a Ficsor család 2004 óta a 22 hektárnyi szőlő esetében pályázott ültetvénytelepítési és szerkezetátalakítási forrásokra is. A szakértők számítása szerint erre több mint 90 millió forintot kaphattak a pályázatokat elbíráló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), miközben ezen ültetvények a lap által megkérdezett, az „agráriumban jártas” informátorok szerint a mai napig nem felelnek meg a pályázati kiírásban meghatározott szakmai kritériumoknak.

A Magyar Nemzet megkeresésére az MVH sajtófőnöke, Soproni Horváth Lajos arról számolt be, hogy „Ficsor Ádám néven nem szerepel agrártámogatáshoz jutott ügyfél a szervezet nyilvántartási rendszerében”.

A lap azt is felidézi, hogy Ficsor Ádám szüleinek cége, a Heliszolg Kft. 2005-ben az Agrár- és vidékfejlesztési operatív programból – ugyancsak az MVH döntése nyomán – erőgépvásárlásra 28 millió, egy 158 millió forintos összköltségű mezőgazdasági tározó létesítésére pedig 65 millió forintos támogatáshoz jutott.

Az ügyben akkor Gráf József agrárminiszter is megszólalt, egyértelműen jogszerűnek nevezve a támogatást.

(hirado.hu/Magyar Nemzet)