A pénzintézetnek a világ több mint nyolcvan országában van ilyen állandó irodája. Az áprilistól működő magyar képviseletet az ukrán Irina Ivasenko vezeti majd, aki 2000 óta dolgozik a Valutaalapnál.

Jövőre ismét IMF-hitelre szorulhat Magyarország a szakértő szerint

Egy helyben topog a magyar gazdaság és egy új kormány felállása sem változtat érdemben ezen – mondta a Quaestor elemzője. Háda Bálint szerint az új kormány intézkedései sem lesznek elegendőek, így újra az IMF hitelére szorul majd az ország, jövő áprilisban.

A magyar gazdaság növekedése csak akkor indulhat be, ha az exportpiacai is növekedésnek indulnak – mondta az InfoRádióban a Quaestor elemzője. Háda Bálint szerint nincs más hajtóerő, ami fellendítené a gazdaságot.

Ezt megtehetné az állam is, ha képes lenne arra, hogy beruházóként plusz keresletet teremt, erre azonban jelenleg nincs mód.

Az elemző szerint egy új kormány sem tehet olyan lépéseket, amelyek fellendülést hozhatnak, hiszen a parlament összetétele nem fog változni, így drasztikus lépéseket minden bizonnyal nem lehet majd elfogadtatni az Országgyűlésben.

A kulcsprobléma így nem fog változni, azaz, hogy az ország egymás után veszi fel a hiteleket, hogy az előzőeket kifizethesse. Az elemző szerint jövő áprilisban ismét az IMF segítségére szorul majd az ország.

Háda Bálint szerint az új kormány intézkedései csak arra lesznek elegendőek, hogy az ország jobb tárgyalási pozícióba kerüljön egy újabb hitel igénylésekor.

Az elemző azt is elmondta: a jelenlegi piaci árazás szerint Magyarországon még 5 év múlva sem lesz euró. Rövid- és középtávon pedig a forint további gyengülése várható – tette hozzá Háda Bálint.

(InfoRádió, (MR)