A legfontosabb fogyasztói jogokat védi a Baromfi Termék Tanács (BTT), amikor felháborodásának és tiltakozásának ad hangot a Tesco egyik áruházában történtek miatt. Ez év szeptemberében az áruházban szennyezett baromfihúst talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) munkatársa. A 295 kiló csirkehúst ennek ellenére az áruház tovább árulta.

„Az állandó felügyelet a példás büntetésnél is hatékonyabb és fogyasztóbarátabb eszköz a rossz minőségű vagy romlott termékek forgalomba kerülésének megakadályozására, ezért szorgalmazzuk régóta ezt a megoldást” – fogalmaz Dr. Csorbai Attila, a BTT igazgatója.

A BTT azt javasolja, hogy az áruházak logisztikai központjaiban állandó felügyelet és kihelyezett ellenőrzési pont legyen, így az MgSzH munkatársai már az átvételkor ellenőrizhetik a termékeket. Így elkerülhetők lennének a fogyasztókat érő kellemetlen meglepetések, és az áruházak is nagyobb biztonsággal választhatnák ki a magyar vagy éppen külföldi beszállítókat. A Terméktanács minden segítséget megad mind az MgSzH, mind az áruházláncok részére ahhoz, hogy a szakmai vita és a jogi előkészítés mihamarabb eredményre vezessen. „A BTT abban érdekelt, hogy mindenhol kizárólag ellenőrzött minőségű, kifogástalan, emellett lehetőleg magyar baromfitermékek kerüljenek a boltok polcaira” – mondta az eset kapcsán Csorbai Attila.