Egy nyílt levéllel kezdte, és egy országos demonstrációval fejezi be az édesanyákat és a családokat érintő „ellehetetlenítő csomag” elleni tiltakozást a Fidesz Női Tagozata. Figyelemfelhívó akciójuk részeként április 30-án aláírásgyűjtésbe kezdtek Szegeden. Az üzenő falra elsőként Farkasné Pocsai Blanka, a Fidesz Női Tagozatának országos alelnöke, Faragóné Spilák Éva megyei elnök, Hargitai Rita megyei alelnök és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke írt alá.

Sajtótájékoztatójukon elhangzott: nem a rendszer átalakítása ellen tiltakoznak, hanem azért, mert mindezt az érintettek megkérdezése, társadalmi vita nélkül bonyolítják le, azonnali megtakarításokat remélve, és nem számolva a hosszútávú következményekkel. Ráadásul ezek a lépések a gyermekek magyar Alkotmányban megfogalmazott jogait, és az Európai Unió szülői szabadságra vonatkozó irányelveit is sértik.

Ezek a szűk látókörű megoldások reménytelenséget hoznak a családok életébe – mondta el Farkasné Pocsai Blanka, a Fidesz Női Tagozatának országos alelnöke. A gyest 1967-ben, míg a gyedet 1981-ben vezették be – tehát ez egy régóta, jól működő rendszer. Hozzátette: az átgondolását támogatják, ám azt, hogy itt-ott „belekapva” bolygassák meg, nem. Az átgondolásra javaslatokat is tesznek: szerintük a ma a minimálbérhez kötött, maximum 28.500 Ft összegű gyes esetében például sávokat lehetne kialakítani – ez jól működik az Európai Unióban is.

Farkasné Pocsai Blanka arról is beszélt, hogy gyesről is nehéz ma az édesanyáknak visszalépni a munka világába, a gyes és a gyed idejének rövidítése pedig tovább ront a helyzeten. Ezért azt javasolják, hogy az érintettek maguk dönthessenek arról, hogy a gyermekvállalás után mikor állnak újra munkába, kitöltik ezt a három évet, vagy nem – hiszen olyan is van, aki a karrierjét építi és nem akar 3 évig otthon maradni. Emellett szerintük szükség van az érintettek számára a rugalmas munkavégzési formák, a részmunkaidős foglalkoztatás feltételeinek megteremtésére.

Hangsúlyozták azt is, hogy az óvodák és a bölcsődék nincsenek felkészülve arra, hogy elnyeljék a változtatások következményeit. Szegeden például ma a 15 működő bölcsőde 120 százalékos kihasználtságon működik, és ez a bölcsődés korúak mintegy 10 százaléka számára elegendő. A bekerülésnél pedig egy évnél is hosszabb a várakozási idő.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a gyessel és a gyeddel kapcsolatos megszorításokon kívül tervezett hasonló lépések társadalmi hatásairól beszélt. Mint mondta, a lakástámogatások, a családi pótlék, a szocpol megvonása, a 13. havi bér és nyugdíj megszüntetése, a nyugdíjkorhatár emelése halmozottan sújtja majd a családokat.

Mindezekre a hatásokra az ország több pontján a szegedihez hasonló eseménnyel hívják majd fel a figyelmet. Tiltakozó akciójukat civil szervezetekkel összefogva május 10-én, egy babakocsis tüntetésen fejezik be a budapesti Kossuth téren. Oda mindenkit várnak, aki a tervezett rendszer ésszerű átgondolását, és más alternatívák megvitatását is szeretné.