– A rendőrséghez eljuttatott dokumentumok egy része elektronikus levelezés, amely Berki Zsolt és a vagyonkezelő ügyintézője, F. Ildikó és mások között folyt. A beszélgetés során azokról az ingatlanokról esett szó, amelyeket a főváros árult, és amelyeknek a dokumentációját Karácsony Gergely is nyilvánosságra hozta – mondta a Mediaworks Hírcentrumának Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen bizonyítékok lehetnek a rendőrség kezében a Városháza-gate-ben.

Hirdetés

Az amerikai vonal

A dokumentumokkal, elektronikus beszélgetésekkel kapcsolatban a honatya kiemelte, hogy azokat egy olyan ingatlanbefektetőtől kapta, aki egy amerikai beruházó érdekeit képviselte. Az amerikai üzleti kört szintén Berki Zsolt kereste fel azzal, hogy eladó a budapesti Városháza. 

A befektetők szerint Berki kétmilliárd forintnyi jutalékot kért, amelyet az amerikai befektetők sokalltak, az üzlet végül nem köttetett meg. Budai Gyula szerint a tárgyalásokon részt vevő ingatlanos a hatóságoknak is hajlandó tanúskodni az ügyben.

Korábban írtuk

A botrány tisztázására fővárosi vizsgálóbizottság állt fel, amelyről Budai Gyula úgy nyilatkozott: Tarlós István volt főpolgármesterrel ért egyet, aki azt mondta, hogy ezt az ügyet a rendőrségnek kell kivizsgálnia, mert erre nekik vannak megfelelő eszközeik. – Ha az érintetteket beidézik, akkor menniük kell, és a hatóság jó helyzetben lesz: náluk vannak a vágatlan beszélgetések, amelyeket kitehetik az asztalra, a tanúk elé. 

Amennyiben Bajnai Gordont beidézik, akkor a bizottságnak tegnap adott, a Facebookon nyilvánosságra hozott válaszain túl a hatóság előtt is számot kell adnia arról, hogy volt-e tudomása a jutalékos rendszerről és a városházi cápákról – fejtette ki Budai.

A képviselő a baloldalnak az ügyet hárító kommunikációját úgy értékelte, hogy lehet bagatellizálni a Városháza-gate-et, ám a bizonyítékok mást mutatnak. 

– Ez jól felépített rendszer volt a vagyonkezelő ügyintézőjétől Berki Zsolton, Barts Balázson, Tordai Csabán – aki Karácsony jogi főtanácsadója – és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesen – akinek a felvételek szerint oda kellett adni a jutalékot – keresztül egészen Karácsony Gergelyig. Ezt a főpolgármester tudta nélkül nem lehet megcsinálni – vélekedett Budai Gyula.

Fontos összefonódás

A botránnyal részletesen foglalkozó sajtó többször is írt egy fontos összefonódásról. 

A jutalékos ember, Berki Zsolt testvére Berki József, aki annak idején a néhai Kiss Péter szocialista miniszter bizalmasa volt. A tárcavezető egyik legközelebbi munkatársa Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt, aki akkoriban kabinetfőnökként segítette Kiss Péter munkáját. Ez jelenti a legfontosabb kapcsot Berki Zsolt és Kiss Ambrus között, csakhogy ezenkívül eddig nem derült ki, hogy Berki József bármilyen szerepet vállalt volna a fővárosi ingatlanügyekben. 

– Átadtam a rendőrségnek olyan elektronikus leveleket, amelyekben Berki Zsolt mellett Berki József is szerepelt címzettként a fővárosi ingatlaneladások kapcsán. Az egyik ilyen a Rimaszombati úti adásvétel volt – mondta a képviselő, aki a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem szeretett volna többet elárulni.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy volt ügyvédként úgy látja: az ügy hatósági kivizsgálása sokáig eltarthat, ez ugyanis bonyolult, szerteágazó történet, sok szereplővel. A képviselő arról is beszélt, hogy a botrány következményeként Karácsony Gergelynek és több helyettesének már rég távoznia kellett volna.

A Mediaworks Hírcentruma kiderítette azt is, hogy olasz befektetőknek is felajánlották a Városháza megvásárlását. A folyamatban fontos szerepet töltött be Berki Zsolt, aki a birtokunkba került levelezés tanúsága szerint felvette a kapcsolatot egy Riccardo Salvatore nevű üzletemberrel. A történtek érdekessége, hogy november közepén, a Városháza-gate kirobbanását követően megpróbálták eltüntetni a nyomokat.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.