A nagykanizsai mintaprogram működési elve, hogy a hátrányos helyzetű, önkormányzati szociális bérlakásokban élő, lakbérhátralékkal rendelkező családok lehetőséget kapjanak arra, hogy saját magukon segítsenek, ki tudjanak lépni a teljes eladósodásból. A program lényege, hogy a tartozó lakók saját és szomszédjaik lakásának felújításával csökkenthetik lakbérhátralékukat, mivel az elvégzett munka ellenértékét az önkormányzat jóváírja lakbérelmaradásukból. A projekt megvalósítása 2010 áprilisában kezdődött Nagykanizsa gettósodó területén, a Ligetvárosban. Az első fázisban 38 lakónak sikerült csökkentenie vagy egészen ledolgoznia tartozását. Ezen az építkezésen a Habitat önkéntes csoportjaival együtt közel 100 segítő, 2 négylakásos társasházat újított fel.

Jelenleg a Ligetváros 22 lakója rendezheti, illetve csökkentheti lakbérhátralékát. A munkák 4 lakás felújításán folynak, főleg a külső hőszigetelésre összpontosítanak.

Az építkezés másik fő támogatója a Norvég Civil Alap, tőlük 11.700 eurót nyert a TEK, ami 3 millió forint feletti összeget jelent, ami a projekt mai költségvetésének is jelentős részét fedezi. Az önkéntesek munkájának becsült értéke 7 millió forintot tesz ki. A Habitat önkénteseket, projektvezetőt, mérnököt biztosít. Az anyagi erőforrást a TEK nyerte el 2009 nyarán, a Norvég Civil Támogatási Alaptól. Az amerikai önkéntesek úgynevezett „open team”-et alkotnak, ami azt jelenti, hogy bárki, bármely államból csatlakozhatott a meghirdetett építkezéshez. Hasonlóképpen a TEK önkéntes gárdájába is bárki csatlakozhat.

A két szervezet együttműködése 2009-ben kezdődött, amikor a TEK megnyerte a Habitat civil szervezetek számára kiírt pályázatát, amelyben szociális célú lakhatási felújítások megvalósításában nyújtott segítségre pályázhattak. A TEK kidolgozta a programot a Habitat pedig az építkezés szervezését és kivitelezését tervezte meg.

A TEK 2009-től folyamatosan tartotta a kapcsolatot Ligetváros lakóival és a vagyongazdálkodással. A lakóknak minden kérdésben segítséget nyújtottak, és eloszlatták kételyeiket. A városvezetést a megvalósult program sikere győzte meg arról, hogy a program szervezői nem pusztán a jó célért dolgoznak, hanem működőképes eszközökkel, megvalósítható ötletekkel is segítik őket. A jelenlegi, második építkezést már mindenki üdvözölte és a program folytatását is várják.