A külképviselet közleménye szerint a kormányfő és az amerikai diplomata a kétoldalú kapcsolatok ügyeinek széles skáláját tárgyalta meg, beleértve a két ország együttműködését az afganisztáni és a balkáni, NATO-vezette missziókban.

Kounalakis nagykövet köszönetet mondott a miniszterelnöknek azért a „rendkívüli szolgálatért, amelyet Magyarország tett nekünk Líbiában, amikor ellátta az Egyesült Államok diplomáciai és konzuli érdekeinek védelmét.” A nagykövet elismeri és értékeli, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a magyar kormány a gazdasági átalakítás során, és beszélt arról, hogy a nagykövetség és az amerikai cégek miként tudnának segíteni, beleértve a vállalkozás, illetve és a kis- és középvállalkozások fejlesztésének támogatását – olvasható a külképviseletnek a találkozóról kiadott kommünikéjében.

Mint írják, a miniszterelnök és az amerikai nagykövet megbeszéléseket folytattak továbbá a magyarországi fejleményekről, köztük a Hillary Clinton külügyminiszter által a budapesti látogatásán felvetett aggályokról. „Ezekről az ügyekről barátokként ejtettek szót, egyetértve abban, hogy Magyarország demokrácia, melynek megválasztott kormánya ritka, kétharmados mandátumot kapott Magyarország népétől. E rendkívüli lehetőség, valamint a gyors ütemű változások az Egyesült Államokat erősen érdekeltté teszik abban, hogy Magyarország sikerrel járjon és még erősebb szövetségessé váljon. Kapcsolatunk közös értékeken és közös érdekeken, valamint kölcsönös tiszteleten alapul” – zárul a közlemény.

A keddi találkozó másfél órás volt, a tárgyalásról távozóban Eleni Tsakopoulos Kounalakis nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott az MTI tudósítójának: „remek megbeszélésünk volt, ahogyan mindig”.

Az amerikai nagykövet egy a Magyar Nemzet véleményrovatában augusztusban közölt írásában idézte Hillary Clinton amerikai külügyminisztert, aki júniusi budapesti látogatásán támogatásáról biztosította a miniszterelnöknek a magyar gazdaság újjáépítésére és megerősítésére irányuló elkötelezettségét, kifejtette azonban aggodalmait is, hogy a kétharmados többség adta lehetőségekkel élve, a kormány által végrehajtott változások következtében Magyarország képes lesz-e hű maradni saját demokratikus hagyományaihoz. Valódi elkötelezettséget kért az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett – emlékeztetett akkor Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

(MTI)