Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején azt mondta: a legfontosabb döntés az volt, hogy a hatályban lévő korlátozó intézkedések még egy hétig fennmaradnak hétfőtől számítva.

Meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen és ezen kívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért nem lehet most lazítani – tette hozzá.

A kormányfő közölte, hogy a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak kapacitásának a felét még nem értük el, és ugyanez igaz a kórházi ágyakra. A legfőbb kérdés, van-e elég ember. A kormányfő közölte, hogy a kórházigazgatók felkészültek, és minden kórház biztos irányítás alatt vannak. Természetesen minden vezetőnek volt problémája, de meg is tudják oldani ezeket központi segítséggel.

Nincs itt az ideje a lazításnak, a korlátozásokat egy héttel meghosszabbítjuk.

Posted by Magyarország Kormánya on Friday, March 19, 2021
Korábban írtuk

Orbán Viktor elmondta, hogy további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk – tette hozzá. Szólt arról is, hogy komoly összefüggés van az elhízás, a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között. A szolgáltató szektorban is nagy probléma van a kialakult helyzet miatt – mondta. Ha újra tudjuk indítani a gazdaságot, akkor erős és bőséges év lesz a következő év.

A miniszterelnök közölte, hogy az oltások számának növekedése a legfontosabb védelmi intézkedés. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek – tette hozzá.

Lezárták a nemzeti konzultációt. Olyan oltási terv kell, ami megmutatja, mi történik, ha bizonyos számú oltott van.

A kormányfő azt mondta, hogy akkor tudják megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lesz oltva. Ha a beoltottak száma elér a 2,5 milliót, akkor érjük el ezt a szintet.

2,5 millió védettséget szerzett ember után lehet fokozatosan újraindítani az országot.

Posted by Magyarország Kormánya on Friday, March 19, 2021

Szólt arról is, hogy az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak. A kormányfő elmondta, hogy beoltott emberek száma ma haladja meg a 1,5 milliót. 1,26 millió az oltási igazolvánnyal rendelkezők száma. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából kétmillió védett ember dokumentáltan van. Mindezek mellett van a látencia is, akik nem tudják, hogy megfertőződtek – tette hozzá. Ez a csoport is kaphat védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt.

Lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető – tette hozzá.

Orbán Viktor Szaniszló Sándor DK-s polgármester akciójáról azt mondta, hogy a baloldal jó lenne, ha befejezné az oltásellenes kampányát. Aki oltásellenes, az kockára teszi az emberek életét – fogalmazott.

Arról is beszélt, ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. Mindezt persze ma már bánjuk, hogy így tettünk, és beleverném a fejemet a falba – tette hozzá. A migráció után ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az unió nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő.

A kormányfő kiemelte végül, hogy a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, még a migráció esetében sem volt ilyen. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából – mondta. Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek – tette hozzá.