Hirdetés

Az Anonymous által közzétett listán tizenhárom ingatlan szerepel, ezek között több jelenleg is megtalálható a vagyonkezelő honlapján

II. kerület, Kavics utca 9.,
II. kerület, Völgy utca 21.,
III. kerület, Mocsáros dűlő,
IV. kerület, Lőrinc utca 40–42.,
IV. kerület, Árpád út 114–120.,
V. kerület, Királyi Pál utca 5–7.,
V. kerület, Városháza utca 9–11.,
XI. kerület, Tétényi út 63.,
XII. kerület, Szilassy út 3.,
XII. kerület, Istenhegyi út 62.,
XIII. kerület, Fáy utca 69.,
XIV. kerület, Öv utca 10/a,
XV. kerület, Kavicsos köz 2–4.

Két ingatlan a listáról…


Anonymous szerint azonban nem mindenki számára „nyitottak a lehetőségek, vagyis konkrétan nagyon le van szűkítve, hogy kinek él az ajánlat”.

Ezután egy beszélgetés következik egy potenciális befektető a korábbi felvételeken többször hallott képviselője, valamint a Bajnai Gordon által harcostársának nevezett Gansperger Gyula üzletember között.

Befektető: – Tehát az első, ez az Etele út–Tétényi út sarok. Ezt kiírják, mondjuk, kétmilliárd forintra, és ha kétmilliárd forinton meg tudjuk vásárolni, akkor mi fog történni? Nézzük végig a lépéseket. Egyes lépés: én vagy mi szerződünk veled, te szerződsz a Berki Zsolttal, a Berki Zsolt ad egy garanciát, vagy nem tudom, valamit, azért, hogy ezt ő azt végigcsinálja, és utána valahogy a mesterek megkapják az ellenértéket. De ne nem tőlem.

Gansperger Gyula: – Nem. Azt szeretném mondani, hogy amikor én pályáztam, ugye én személyesen csináltam a pályázatot, hogy hiba ne legyen benne. A Zsolt mindenben abszolút segítségemre volt, átnézte, amit csináltunk, ellenőrizte, egyeztette, várták…

Befektető: – Végigvitte.

Gansperger: – Várták a másik oldalon a cuccost, a portán, amikor bevittem. A Zsolt már ott volt bent, végigvitte, tájékoztatott arról, hogy beadott-e valaki más pályázatot, milyen számot írt bele.

Befektető: – Ha igen, érvénytelenítették…

Gansperger: – Igen, hát…

Befektető: – Ügyesek voltak.

Egy vágás után Gansperger folytatja: – A Zsolt nekem azt mondta, hogy van egy olyan feltétel a pályázatban, hogy egy olyan… Én csak azt mondom, amit tőle hallottam. […] Hogy van benne egy olyan elvárás, hogy le kell rajzolni egy olyan struktúrát, aminek nagyon szigorú definíciója van, amit csak az tud megcsinálni a Zsolt szerint, akinek ők segítenek benne.

Mint ismert, a korábbi felvételeken elhangzott: a fővárosi rendszer szerint a „jutalék” mértéke 8-10 százalék körül mozog. Erre utal a mostani felvételen az is, hogy Gansperger Gyula azt mondja a befektetőnek: „ugye a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik”, mire az annyit tud csak válaszolni: „Uramisten”.

„Mindenki pénzt akar”

Ezután Gansperger néhány gyakorlati részletet egyeztet a befektetővel majd azt mondja:

– Amire ők nagyon ki vannak éhezve, ez a Városháza.

Később folytatódik a párbeszéd, Berki Zsolt szerepéről:

Befektető: – Tehát a Zsolt van megbízva, mondjuk, nem tudom én, 8-10 résztvevő által, hogy gyűjtse be, amit be kell gyűjteni, és ossza szét, amit szét kell osztani. Jól értem? 

Gansperger: – Igen.

Befektető: – Tehát ő a megkerülhetetlen kulcsfigura most.

Gansperger: – Ez a kommunikáció, nyilván házon belül is zajlik valami küzdelem, amit én nem látok át.

Befektető: – De mi, könyökölnek?

Gansperger: – Hát, mindenki pénzt akar.

A felvételen elhangzottak szerint tehát egy-egy pályázatban van olyan feltétel, „amit csak az tud megcsinálni, akinek ők segítenek benne”… És a Városháza-eladásra vannak kiéhezve a legjobban.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Budapest, 2012. augusztus 31. Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában
Korábban írtuk

„Ez benne van az árban”

Az elmúlt hetekben újabb és újabb hangfelvételek kerülnek elő a Városháza-botrányban. Már nem csupán a rendkívül értékes épület eladásával kapcsolatban lát napvilágot egyre több részlet, de arról is, hogy baloldali pénzemberek szerint hogyan köttetnek az üzletek a fővárosban.

„A rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen” – írta múlt héten a Mediaworks Hírcentrumának érdeklődésére a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Városháza-botrány kapcsán.

Mint ismeretes, az ügyet november elején az Index robbantotta ki azzal, hogy megírta: a főváros el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító, műemléki védettségű Városházát. 

Karácsony Gergelyék sokáig álhírnek és szánalmas propagandának titulálták az ezzel kapcsolatos megjelenéseket, bár az Index egy nappal később bemutatott egy olyan szerződést is, amelyben a keddi felvételen is emlegetett Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízott egy ingatlanközvetítőt a Városháza értékesítésével.

Ezután közölte első videóját a botrányban Anonymous: ezen a felvételen a Bajnai Gordonnal köztudottan jó kapcsolatokat ápoló Gansperger Gyula üzletember részletekbe menően mesélte el, miként szerezte meg Berki Zsolt közreműködésével a főváros egyik XXII. kerületi ingatlanát már Karácsony főpolgármestersége idején.

Nem sokkal ezután Karácsony Gergely bejelentette, hogy a főváros tervpályázatot ír ki a Városháza előtti park felújítására. 

Csakhogy ekkor újabb hanganyag került nyilvánosságra, amelyen Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője beszélt üzletemberekkel a Városháza lehetséges eladásáról, illetve arról, hogy a park felújítása lényegében csak politikai színjáték.

Karácsony Gergelyék ezután is tartották magukat ahhoz, hogy nem adnák el az ingatlant, és azt mondták, hogy Barts csupán piackutatás céljából beszélgetett befektetőkkel, ráadásul nem is mostanában. Anonymous újabb videója azonban ezt az állítást is megcáfolta, rögzítve, hogy az egyeztetésre idén májusban került sor.

A Városháza vezetőinek kommunikációja egyébként az elmúlt hetekben folyamatosan változott,

Karácsony Gergely a korábbi teljes tagadás után immár elismerte, hogy „új, korszerű” épületbe költöztetnék a Főpolgármesteri Hivatalt. A főpolgármester az ATV-n azt mondta, „adott esetben a bérlés belefér, tehát hogy bérbe adjuk ezt az épületrészt, az belefér, viszont hogy eladjuk, az nem”.

A korábbi hanganyagokon felmerülő „jutalékos rendszer” kapcsán, amiről Gansperger Gyula beszélt, Karácsony azt mondta, tűzbe teszi a kezét minden főpolgármester-helyettesért, így a felvételen megemlített Kiss Ambrusért is. Szerinte minden ezzel kapcsolatban elhangzó állítás teljes mértékben valótlan. Hozzátette: feljelentést tesznek, mivel az ominózus felvételen „törvénysértő módon” hangzottak el „hazug rágalmak”, és ezek bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény.

Bajnai és a városházi cápák

Fotó: képernyőkép, Facebook

Immár a baloldal korábbi miniszterelnöke is állandó szereplő a botrányban. Anonymous egy videójában ugyanis előbb közös fotót mutatott be Bajnai Gordonról és Gansperger Gyuláról, azután egy hangfelvételt is, amelyen Bajnai számos fővárosi kérdéssel kapcsolatban beszélt meglepő nyíltsággal. Ganspergerről például – akiről korábban azt állította, kapcsolatuk 2005 óta „szórványos” volt –, a hanganyagon azt mondta, „régi harcostársam, ez sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon”. Ezenkívül elárulta azt is, hogy sok embert ismer a fővárosban, egy részük a kollégája volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgoztak együtt, sokakat pedig ő ajánlott Karácsonyéknak.

– A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből legyen egy fejlesztés. Volt már több érdeklődő. […] De ők szeretnék ezt meglépni – közölte a hangfelvételen Bajnai.

Elárulta, Gansperger Gyula kérésére tájékozódott az ügyben, hogy kivel kell a fővárosban beszélni, és azt mondták neki, egyelőre Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője van erre kijelölve.

– De hát én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll – jegyezte meg az első, vele kapcsolatos felvételen Bajnai Gordon.

Múlt kedden aztán újabb hanganyag érkezett a sajtóhoz, ugyancsak Bajnai Gordon és Gansperger Gyula szereplésével, itt már a városházi „cápákról” esett szó.

– Legalább két probléma van. Menedzsmentszempontból – mondta a felvételen Bajnai Gordon. 

– Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció, ami egy adottság. Erre utaltam, hogy mind a két oldaláról láttam már ezeket a működéseket. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen.

Később a potenciális befektetők felvetésére, hogy a tárgyalások során „ne az legyen, hogy még hetvennégyen megjelennek az asztalnál”, így reagált:

– Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e, mert amint híre megy egy ilyen dolognak, ebben a… egy ilyen koalícióban, mindenki hirtelen, megvannak ezek a cápák – mondta Bajnai, majd így folytatta:

Énszerintem amikor bejelentkezik nálatok valaki, nem tudja kontrollálni, hogy kik fognak bejelentkezni, rengeteg ilyen cápa úszkál abban a tóban, és egy nagykoalícióban, ahol mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik – mondta Bajnai Gordon arról, hogy Tordai Csaba, a főpolgármester jogi főtanácsadója tud-e segíteni a befektetőknek.

Nyolc-tíz százalék

Múlt pénteken aztán Anonymous újabb hanganyagot tett közzé, amin Bajnai Gordon „két wallisos harcostársa”, Gansperger Gyula és Bodnár Dezső beszélt a fővárosi „jutalékos rendszerről”.

– Majd beleszólhatunk, hogy milyen legyen így a pályázat. Hogyha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázati kiírásba – mondta Gansperger Gyula a felvétel elején, vélhetően egy potenciális befektető képviselőjének.

– Az a lényeg […], hogy rátok lesz kiírva a pályázat. Testre szabottan – erősített rá a hallottakra Bodnár Dezső.

– Ez benne van az árban? – kérdezte erre a befektető.

– Ez benne van az árban. Ezt a Zsolttól tudom, ez nagyon-nagyon erőteljes, nagyon brutálisan, így fogalmazott, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit őt akarnak – mondta Berki Zsolt kapcsán Bodnár. Berkiről egyébként egyenesen azt állították, hogy „úgy mozgott a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató”.

Egy konkrét ingatlanról is szó esett a felvételen, ami 5,2 milliárd forintba kerül, de mint Bodnár Dezső magyarázta, „le tud menni ötmilliárdig”, és „ki tudják írni úgy a pályázatot, hogy te tudd megvenni”. Ugyanezzel a „konstrukcióval”.

– És az ár az mi? Nem tudod? – érdeklődött a befektető.

– Hát, jelen pillanatban öt-kettő.

– De úgy? – kérdezte a befektető.

– Hát… Durván 8-10 százaléka a dolognak – válaszolta Bodnár. – Tíz százalék az, amit szeretnének, az már megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg – mondta később, míg egy másik ingatlan kapcsán úgy fogalmazott, „az van nekem mondva, csináljuk meg az elsőt, ez legyen a puding próbája”.

– Ha látják a ti pozitív hozzáállásotokat, ti látni fogjátok azt, hogy mi a pályázati kiírás, azt véleményezhetitek, hogy mit írjanak még bele, úgy lesz kiírva a pályázat, ahogy nektek kell, jó legyen, utána már lehet indítani az egész projektcsomagot, amit leírtál – mondta végül Bodnár Dezső.

A felvételre a Facebookon reagált Karácsony Gergely. Szerinte a pályázati kiírások „sablon szerint készülnek, azokban olyan feltételek nem szerepelnek, amelyek a potenciális vevők körét leszűkítenék”, a „Gansperger nevű” szerinte „NER-es, a Fidesz és az Orbán-család könyvelője”, míg Berki Zsoltot „a városvezetés egyetlen tagja által sem ismert, NER-es ingatlanosnak” nevezte.

Bajnai Gordon ugyancsak a Facebookon reagált, szerinte alaposan megvágták a hanganyagot, amin szerepel.

„Céljuk nyilvánvalóan az, hogy ezáltal a fehéret feketének állítsák be, mondataim célját és értelmét kiforgassák, jelentésüket az ellenkező irányba módosítsák. Ez viszont ma Magyarországon bűncselekménynek számít, 1-5 évig terjedő börtönnel sújtható. Ezért a mai napon büntetőfeljelentést teszek ismeretlen (Anonymus) tettes és persze a mögötte álló felbujtók ellen is” – írta a baloldali üzletember-politikus.

Felállt a vizsgálóbizottság

A Fővárosi Közgyűlés múlt szerdai ülésén – ellenzéki javaslatra – vizsgálóbizottság felállításáról döntöttek a képviselők a Városháza-ügy miatt. Csakhogy mint Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője kifejtette, Karácsony Gergely főpolgármester az általa benyújtott módosító indítványban konkrétan meghatározta, mire terjedhet ki a vizsgálat.

– Ez a módosító javaslat pontosan az ellentéte annak, mint ami az eredeti szándék. Mi azt kértük, hogy a bizottság minden részletet kivizsgálhasson, az ön módosítója azonban pontról pontra szabályozza, a testület mit vizsgálhat, mit nem. Mintha csak látszatvizsgálatra készülnénk. Az is meglepő, hogy a vizsgálat eredményéről december 15-én kell jelentést tennie a bizottságnak; nyilvánvaló, hogy ez rendkívül kevés idő az alapos munkára. Mennyire komoly a szándék ezzel a bizottsággal, főpolgármester úr? Meg fogjuk szavazni a módosítót azért, hogy a vizsgálat végre elkezdődjön – mondta a közgyűlés ülésén Láng Zsolt.

A frakcióvezető Karácsony Gergelynek címezve hozzátette: el fognak menni a végsőkig, nem fognak félmunkát végezni.