Valódi bérfelzárkóztatást sürgetett a külföldi vendégmunkások Magyarországra hozatala helyett hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik alelnöke.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

Hangsúlyozta: ehhez arra van szükség, hogy az ország mozduljon el a nagyobb hozzáadott értéket teremtő termelés felé, amihez viszont a kormányzatnak kellene felismernie, hogy „a világ legjobb befektetése az oktatás”, és több pénzt, hatékonyabban kellene erre fordítania.

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy az egy főre jutó magyarországi fogyasztás elmarad a térségi többi államáétól. Hozzátette, első lépésben a szlovákiai szintet kellene elérnie ennek a mutatónak.

Ander Balázs szerint sok millió munkavállalónak jelentene könnyebbséget, ha elérnénk a szlovéniai fogyasztási szintet, ez egyben arra is alkalmas volna, hogy megállítsa a munkavállalói kivándorlást.     

Erdély száz évvel ezelőtti elvesztésének, elcsatolásának etnikai alapjait is az teremtette meg, hogy az ottani magyar földesurak a 18. századtól román parasztokat telepített a „nyakasnak, öntudatosnak tartott” magyarok helyett – mondta.

A Sneider Tamás pártelnök esküvőjéről nyilvánosságra került videóról is kérdezték újságírók a képviselőt, aki kérdésesnek nevezte „privát, családi eseményeken” készült felvételek kikerülését, kijelentve, „csak egy rettegő diktatúra az, ami ilyen eszközökhöz folyamodik”. Közölte, nem kíván más privát szférájába avatkozni, a pártelnök felesége pedig nem tisztségviselője a szervezetnek. Ander Balázs további kérdésre azt közölte, ő maga nem szokott kart lendíteni, az ilyen tettel pedig nem ért egyet, de nem tudja, hogy ez a felvételen „minek szólt”.