Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Jaroslav Saroch államügyész szerint erre azért van szükség, hogy az úgynevezett Gólyafészek-ügyben folytatódhasson a büntetőeljárás Andrej Babis ellen.

A parlamenti alsóház legutóbb 2018 januárjában függesztette fel Babiš mentelmi jogát, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal. Ez az intézkedés azonban a parlamenti ciklus befejeztével érvényét vesztette, miután az október 8-9-i parlamenti választásokon Babist újra képviselőnek választották, így újra mentességet is kapott, és ez új döntésig lehetetlenné teszi az ellene folyó büntetőeljárás folytatását.

A Babiš vezette ANO mozgalom a választásokon a második helyre szorult, s jelenleg a győztes Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN szövetség készül közösen kormányt alakítani, hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést.

Az ügyészség újabb indítványa is a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéhez kapcsolódik, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori építtető cég tulajdonosa állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (700 millió forint) európai uniós támogatáshoz. Az összeget azóta visszafizették az államkasszába.

Korábban írtuk

A Gólyafészek ügye ennek ellenére évek óta húzódó belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Andrej Babiš tendenciózusnak és politikai célzatúnak tekinti az ügyet, amely állítása szerint az ő lejáratására és a politikai életből történő eltávolítására szolgál.

A Gólyafészek-ügyben eredetileg 11 személy ellen folyt büntetőeljárás, de mára az egyedüli gyanúsított Andrej Babis maradt.