Az, hogy a 85 éves világhírű lengyel rendező a Szolidaritás független szakszervezet alapítójáról, a későbbi lengyel államfőről készül filmet forgatni, régóta ismert. Többször is felröppent a hír, hogy rövidesen megkezdődhet a munka. Egy fontos dolog hiányzott csak, a megfelelő forgatókönyv. Az alkalmas szerzőt, Janusz Glowacki próza- és drámaírót, esszéistát végül Roman Polanski ajánlotta Wajda figyelmébe.

Glowacki az 1980. augusztusi sztrájk idején egy hétig maga is Gdanskban volt, Walesa aláírásával még igazolványt is kapott, amellyel szabadon mozoghatott a hajógyárban. Kortársainak többségétől eltérően ő nem esett eufóriába, inkább pesszimista volt az események kimenetelét illetően. Kisregényt is írt a sztrájkról Korhadó hatalom címmel (1981-ben jelent meg), amelyben pátosz nélkül, a kisember szemszögéből ábrázolta az eseményeket. A hadiállapot kihirdetése Angliában érte, ahová egyik műve bemutatójára utazott. Nem tért vissza, az Egyesült Államokban telepedett le.

Mint a Politykának elmondta, nem dokumentum- vagy történelmi, hanem játékfilmhez ír forgatókönyvet, amelyben a tények fikcióval keverednek. Az ő Walesája se nem „márványember”, se nem „vasember”, hanem egyszerű „lengyel everyman”, akinek karizmája van ugyan, de nem mentes a gyarlóságoktól, és hajlamos bizonyos önhittségre.

Szó esik a forgatókönyvben a „Bolek” fedőnevű ügynökről is, akit Walesával azonosítanak, bár ő ezt a leghatározottabban tagadja. „Nagy valószínűséggel aláírt valamit” – véli Glowacki, aki szerint az 1970 decemberi tengermelléki munkáslázadás véres leverése után sok letartóztatott „aláírt valamit”, anélkül, hogy tudatosították volna, mi az. Néhányan egyszerűen csak a családjukkal szerették volna tölteni a karácsonyt. „El lehet ezért ítélni őket?” – kérdezi.

A vállalkozás nem kevésbé bonyolult, mint magának a főhősnek az élete. Élő emberről filmet forgatni sosem könnyű, ráadásul Lengyelországban, mint mindent, ezt a filmet is politikai szempontok szerint értékelik majd: melyik politikai erőnek használ, kinek az oldalán áll. „Egyesek azt fogják mondani, hogy túl sok jót mondunk Walesáról, mások pedig, hogy túl sok rosszat” – jósolta Glowacki.

Walesa életéről már készültek filmek, és több filmterv is született. Lengyelországban két dokumentumfilmet is készítettek róla, de az egyiket – állítólag Walesa közbelépésére – nem játszották a mozik. Az amerikaiak játékfilmet terveztek, amelyben Robert De Niro alakította volna Walesát, de ebből végül – nem tudni miért – nem lett semmi.

Wajda már megtalálta a főszereplőt is új filmjéhez az 1967-es születésű lengyel színész, Robert Wieckiewicz személyében. És a végleges cím is kialakult. A korábbi változatok – A remények embere és Mi, a nép – helyett az alkotók végül a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttek. A film címe ez lesz: Walesa.

(MTI)