Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
A Fehér Anna Gyógypedagógiai Díj díjazottai
Hirdetés

A tavaly januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt Anna nővér 1947-ben egy Fe­jér megyei faluban, Vértesacsán látta meg a napvilágot hívő családban. Édesanyja korán észrevette, hogy baj van a látásával, és még alig tudott járni, amikor megkapta első szemüvegét. A család 1959-ben Budapestre költözött. Anna a Táncsics Mihály Gimnáziumba járt. A gimnázium épületében egy kisegítő iskola is működött, ahol először találkozott halmozottan sérült gyerekekkel. Ez indította arra, hogy életét a gyógypedagógiának szentelje. Tanulmányait a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán folytatta, és közben rendszeresen járt a zugligeti plébánia közösségébe. Az összejövetelek hatására döntött úgy, hogy a szerzetesi hivatást választja. Mivel ez akkor tiltott volt, 1968-ban megvádolták izgatás és egyesülési joggal való visszaéléssel, ami miatt  a főiskoláról is eltávolították. Később segítséggel visszavették, és 1979-ben megszerezhette diplomáját. A megpróbáltatások közepette sem hagyott fel szerzetesi álmaival, és 1978-ban titokban fogadalmat tett.

1977-ben kezdődött a felsővízivárosi Szent Anna-templomban a látássérültek lelkigondozása, amibe ő is bekapcsolódott, és 1982 szeptemberében elindította a templom plébániájának alagsori helyiségeiben a Vak Gyermekek Szent Anna Otthonát. Az alig száz négyzetméteres helyiség azonban hamarosan szűknek bizonyult, és az otthon 1989-ben átköltözött a XII. kerületi Mátyás király útja 29. szám alá. Itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermek­otthona, amelyhez ma már óvoda és általános iskola is tartozik. Itt az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekeket is befogadnak. Az intézményben jelenleg hatvan sérült gyermek oktatása, ellátása zajlik hároméves kortól.

A Batthyány téri Szent Anna-templomban szeptember 14-én, a látássérült szerzetesnő hetvenötödik születésnapján azok a szülők, gyerekek és munkatársak gyűltek össze, akikre Anna nővér sorsfordító hatással volt akár tanítványként, akár munkatársként. A megemlékezés második részében idén első alkalommal a róla elnevezett gyógypedagógiai díjakat adták át. A díjakat Reményi Tamás, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke nyújtotta át a három díjazottnak: Csányiné Bankó Mártának, Böcsödi Bálintnénak és Apró Zoltánnak.

Anna nővér évtizedeken át kuratóriumi elnökként vezette a Hummel Kornél Látássérülteket Támogató Alapítványt, hogy a vak és mozgássérült gyermekeket anyagilag is támogassa, valamint az otthon lakóit vagy az onnan már kikerültek életét segítse. Halálát követően a kuratórium változatlan célokkal újjászerveződött. Dr. Békeffy Magdolna, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Demokratának elmondta, a bíróság nemrég bejegyezte a Fehér Anna Nővér Alapítványt, amely a Hummel Kornél Alapítvány jogfolytonos szervezetének tekinthető.

Korábban írtuk

– Anna nővér örökségének továbbvitelén, gyógypedagógiai módszerének megőrzésén túl célunk, hogy megőrizzük az ő szellemiségét, és méltó emléket állítsunk neki. Az alapítvány által létrehozott Fehér Anna Gyógypedagógiai Díjat minden évben azoknak a gyógypedagógusoknak adjuk át, akik Anna nővérhez hasonlóan elhivatottan, magas szakmai színvonalon, csendben teszik a dolgukat. Szeretnénk továbbá egy őt ábrázoló domborművet elhelyezni a templom Fő utcai oldalán, azon a helyen, ahol negyven éve alapította a Vak Gyermekek Szent Anna Otthonát.

Hozzátette, várják az alapítványi támogatásokat arra is, hogy a gyógypedagógiai díjjal járó pénzösszeg magasabb lehessen, több gyógypedagógus részesülhessen benne, illetve a gyógypedagógiai asszisztensek fontos munkáját is elismerhessék.

A Fehér Anna Nővér Látássérülteket Támogató Alapítvány elérhetőségei:

Telefon: 0620 569 1692
E-mail: feherannanover@gmail.com
Bankszámlaszáma: 11701004-20201612