Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

„Téved, aki a Demokrata tegnapi cikke után azt gondolta, hogy nem tartogat több érdekes részletet a Cseh Katalin körül kibontakozó botrány. Amikor valaki a saját hazája ellen indít kampányt az visszataszító, de hogy ebből még nyerészkedjen is, az az arcátlanság iskolapéldája” – írja hétfői írásunkra utalva a Magyar Nemzet. „Való igaz, nehéz nagyobbat mondani annál, mint hogy valaki a magyarországi olimpiára is hivatkozva kér uniós támogatást, majd nem sokra rá kulcsszerepet játszik a játékok megrendezésének megfúrásában”.

A Magyar Nemzet a hivatalos adatokból mégis kikutatott egy újabb érdekes összefüggést: a lap szerint Cseh Katalinék nem mindennapi körülmények között szerezték meg azt a nagyjából hetvenmillió forintos támogatást, amelyhez a megbuktatott hazai olimpiára is hivatkozva jutottak hozzá.

A cikk szerint a hivatalos céges és pályázati adatokból arra lehet következtetni, hogy a Pannónia Nyomda Kft. – melynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője – adott esetben olyan fióktelepet választott magának, amellyel nagyobb arányú európai uniós támogatást lehetett megszerezni.

„Az ügy kapcsán az EU-s forrásokból finanszírozott Széchenyi 2014–2020 program Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjának egyik kiírása érdekes igazán. A szóban forgó pályázatra 2016. június 13-ától lehetett beadni az igényeket” – írja a lap. „De miként jön ide Cseh Katalinék cége? Úgy, hogy a Pannónia Nyomda Kft. több éven át kizárólag egy Budapest XIII. kerület Frangepán utcai címre bejegyzett székhellyel rendelkezett. A helyzet éppen 2016 közepén változott meg, június 27-én, vagyis a pályázat megnyílása után nem sokkal egy váci fióktelepet jegyeztek be. Pályázatát pedig a cég 2016. július 8-án már be is nyújtotta.”

Mindez azért lényeges, írja a Magyar Nemzet, mert ha a cég a budapesti székhellyel pályázik, akkor nem kap egy fillér uniós támogatást sem, de a váci telephelyen már akár 55 százalékos uniós dotáció is elérhető volt. És Cseh Katalinék majdnem el is érték a maximumot.

A napilap cikke szerint a társaság 133,8 millió forint értékű beruházást tervezett végrehajtani Vácon, s ehhez a 2018. június 15-ei döntés értelmében 68,1 millió forint vissza nem térítendő uniós pénzhez jutott, tehát az EU fedezte az összeg 50,9 százalékát.

Ha a fővárosban maradnak, az arány bizonyosan nulla százalék, ami kereken nulla forint uniós pénzt jelentett volna.

„A költözés tehát megérte, nagyon is. Pontosan 68,1 millió forintot ért” – írják. „Úgy tudjuk egyébként, hogy a telephely bejegyzésekor és a pályázat beadásakor is Cseh Katalin aláírása szerepelt a papírokon.”

Forrás: Magyar Nemzet
Korábban írtuk

A Magyar Nemzet arra jutott, hogy ugyanezt az elvet követhette a vállalkozás később is. A Pannónia Nyomda Kft. 2018 májusában ugyanis fióktelepet létesített a Nógrád megyei Szirákon. Ezzel a telephellyel vett részt a cég a szintén uniós pénzt osztó Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program egyik pályázatán, és idővel nyert is, 217,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A dotáció – a döntés értelmében – 45 százalékát fedezte a megvalósítani kívánt fejlesztésnek.

„S hogy, hogy nem, a költözés itt is kifizetődő volt. Legalábbis erre lehet következtetni a pályázat feltételeiből. Bár a kondíciók többször is módosultak, a kiírásokban rendre szerepelt, hogy nem támogatható olyan fejlesztés, amely Közép-Magyarországon, vagyis például a fővárosban valósul meg. Bezzeg Nógrádban akár a beruházás felére is támogatást lehetett szerezni” – írja a Magyar Nemzet, amelynek teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható.