Térzene, különvonat, kirándulás a budaszentlőrinci kolostorhoz, sőt erre az egy napra a hűvösvölgyi vontatási telep és a fűtőház is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A 2011-es idénynyitó különleges eseménnyel bővül: átadják „Az év állomásfőnöke” – díjat, amelyet maguk a gyermekvasutasok szavazták meg annak az állomásfőnöknek, akitől a legtöbbet tanulhattak, akit példaképüknek tekinthetnek akár majd felnőtt korukban is. A győztest április 9-én, a Gyermekvasút Napján hirdetik ki és ekkor kerül sor a díj átadására is.

A gyermekvasút újra reneszánszát éli. A kilencvenes évek második felében csak 30-40 fővel indultak a tanfolyamok, akkor már úgy tűnt, veszélybe kerül a szolgálat ellátásához szükséges létszám biztosítása is. Az általános iskolákban végzett népszerűsítő tevékenység eredményeként azonban kedvező fordulatot vett a gyerekek érdeklődése. Az utóbbi három esztendőben több mint száz fővel indultak a kurzusok, és a jelentkezők döntő többsége a vizsgák után megkezdhette a szolgálatot.

A Gyermekvasút népszerűsége töretlen a családjukkal kirándulók körében, egész évben feledhetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Gyermekvasútok szeretettel várnak mindenkit a holnapi ünnepen és az év hátralévő részében egyaránt.

Program:

09:30 Térzene a Gyermekvasút Nosztalgia Zenekarának közreműködésével

09:45 Indulás a Széchenyi-emlékhelyhez. Koszorúzás Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából.

10:30 A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány lobogójának felvonása fanfár kísérettel.

Megnyitó beszédet mond:

Dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. általános infrastruktúra-vezérigazgatóhelyettese és

Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnöke.

10:50 Indulás Széchenyi-hegyről a remotorizált Mk45-2003 psz. mozdonnyal vontatott különvonattal

10:56 Indulás Széchenyi-hegyről a Nosztalgia motorvonattal (fényképezési lehetőség minden állomáson!)