A Békés megyei településen 1958-ban állítottak második világháborús emlékművet, amelyet most az orosz nagykövetség megbízásából újíttattak fel. A helybéliek szerint a csillag rontja a főterük összképét.

Egészen a közelmúltig még eredeti színében állt a második világháborús szovjet hősi emlékmű a Békés megyei Dobozon. A betonoszlopon látható, vörös színű csillagot 1958-ban avatták fel, helytörténeti kutatások szerint az 56-os forradalom résztevőinek jóvátétel címén fejenként 3500 forintot kellett fizetnie, ebből építették az emlékművet.

Idén október 24-én azonban felújították az építményt, egy államközi megállapodás alapján, az orosz nagykövetség megrendelésére. Az oszlop sárgászöld lett, a vörös csillag pedig arany színű.

Azt gondolom, hogy ez egy nagyhatalom érzéketlen tapintatlansága egy sokat szenvedett kis nép iránt, hiszen éppen a forradalom napjaiban újíttatták fel, illetve festették le ezt az emlékművet.„ – nyilatkozta a hírTV-nek Simon István, Doboz polgármestere.

A polgármester szerint egyébként a dobozi csillag ügye jogi kérdés. Még Petrétei József igazságügyi miniszter ugyanis egy képviselői indítványra azt válaszolta, hogy az 1958-ban állított vöröscsillag nem áll a kormányközi megállapodás hatálya alatt. Azt azonban a doboziaknak azóta sem sikerült kideríteniük, hogy kivel szállíttathatnák el az emlékművet, amely szerintük rontja a település főterének összképét.

(hírTV)