Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Május

Hirdetés

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Ország­gyűlés, a képviselők egyúttal elfogadták a kormányprogramot.

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a magyar állampolgárságról szóló törvényt, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.

Döntött az országgyűlés: a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a jövőben a nemzeti összetartozás napja lett.

Június

A rendkívüli esőzések miatt kialakult veszélyhelyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett kiterjed Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye több térségére.

Korábban írtuk

Az Országgyűlés elfogadta az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló javaslatot.

A kormány határozott az önkormányzatok és az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított valamennyi költségének megtérítéséről.

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt.

A Ház döntött a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról.

Az Országgyűlés elfogadta a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosítását.

A kormány feloldotta a június 18-án az árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet; az árvíz okozta károk elérték a százmilliárd forintot.

Megválasztotta a parlament Domokos Lászlót az Állami Számvevőszék elnökének.

Jóváhagyta az Országgyűlés a negyedik, az új médiaszabályozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítást, bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog és a „közszolgálati médiaszolgáltatás” feladata.

Schmitt Pált, a Fidesz–KDNP jelöltjét választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés.

Július

9,5-ről 8,5 százalékra csökkent a diákhitel kamata, megszűnt hét kisadó, illetve az öröklési és ajándékozási illeték vér szerinti rokonok, valamint örökbe fogadott gyermekek esetében.

A kormány benyújtotta a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások felfüggesztése után úgy nyilatkozott, hogy azokon nem volt szó Magyarországgal kötendő esetleges újabb hitelmegállapodásról.

Házelnökké választotta a parlament Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét.

Alkotmánybíróvá nevezte ki az Országgyűlés Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt.

Az Országgyűlés elfogadta a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot.

Megszűnt a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület, összevonásukkal létrejött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Orbán Viktor kijelentette: a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés lejárta után, októbertől Magyarországnak nem lesz dolga az IMF-fel.

A nyugati típusú kapitalizmus válságba került – fejtette ki Tusnádfürdőn Orbán Viktor és Traian Băsescu.

Nem kapta meg a végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a francia Alstomnak a budapesti 2-es metróvonalra szánt metrókocsija, ezért új közbeszerzési eljárást írtak ki a 2-es és 4-es metró szerelvényeire.

Augusztus

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt.

Elzárással is büntethetővé váltak azok, akik kis értékű lopást, csalást, rongálást követnek el.

Aláírta Schmitt Pál köztársasági elnök a Nemzeti Földalapról szóló törvényt.

A magyar kormány úgy döntött, hogy anyagi támogatást nyújt a vajdasági magyar kulturális autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak.

Felsőzsolcán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adta át azt a nyolclakásos lakóparkot, amely elsőként készült el az árvízkárosultak számára.

Szeptember

A kormány úgy határozott, hogy az állami vezetői mulasztások és a 2006. őszi törvénytelen rendőri fellépés kárvallottjai legkésőbb az október 23-i nemzeti ünnepig megkapják a nekik járó kártérítést.

A kormány 5,7 milliárd forint átutalásával sietett a Malév segítségére, amikor az amerikai lízingpartner le akart foglalni néhány gépet a társaság adóssága fejében.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság ülésén megalakult hét ideiglenes munkacsoport.

Orbán Viktor a nemzeti konzultáció keretében levelet küldött minden nyugdíjasnak, arra kérve őket, hogy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat.

Levélben köszöntötte a zsidó hitközségek vezetőit a zsidó újév alkalmából Orbán Viktor.

Szent liturgia keretében áldották meg a felújított görögkatolikus bazilikát Máriapócson.

Megállapodást írtak alá Magyarország, Azerbajdzsán, Grúzia és Románia vezetői Bakuban az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia gázszállító rendszer megvalósítását célzó projektről.

Megjelentek a Szülőföld Alap második fél évének pályázati felhívásai.

Magyarország teljesíti a vállalt hiánycélt, de biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Orbán Viktor az Európai Néppárt budapesti rendezvényén hangsúlyozta: a neoliberális kísérletezés ideje lejárt, a piac mindenhatósága és önszabályozása csak elmélet, az állam szerepe pedig maga a valóság.

A következő években egymillió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány – jelentette ki Orbán Viktor az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy 2011. január elsejétől egykulcsos adórendszer és családi adózás lesz Magyarországon.

Győrváron főzték le az első olyan szilvapálinkát, amely után már nem kellett jövedéki adót fizetni.

Az V. számú nemzetközi vasúti korridor 101 kilométeres szakaszán befejeződtek a villamosítási és korszerűsítési munkálatok.

A kormány a cigányság és a mélyszegénységben élők segítésére létrehozta a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságot.

Október

Tarlós István megnyerte a főpolgármester-választást, az önkormányzatokban taroltak a Fidesz–KDNP jelöltjei.

Megtörtént az eddigi legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő környezeti katasztrófa Magyarországon, amikor Ajka mellett átszakadt egy ipari zagytározó gátja, és a kizúduló vörös­iszap elöntötte a környező területeket.

Döntött az Országgyűlés: bevezetik a nemzeti összetartozás emléknapját az iskolákban, és 2012. december 31-ig létrejöhet a Magyarság Háza.

November

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán­nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényt.

Átadták az új hidat a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron.

Tizennégy otthon kulcsát kapták meg árvízkárosultak a Borsod megyei Felsőzsolcán.

Hatéves szünet után ismét összeült a Magyar Állandó Értekezlet.

A kormány téli tűzifagyűjtő közmunkaprogramot indított.

Döntött a kormány: az átlagfogyasztóknak évi 1200 köbméter felhasználásáig nem emelik a földgáz árát 2011. január 1-jén.

A kormány 8,8 milliárd forintot csoportosított át árvízvédelmi fejlesztésekre.

A gyes időtartamát újra három évre meghosszabbították.

A magyar–orosz kapcsolatok hosszú távú rendezésére irányuló reményét fejezte ki Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal tartott találkozón Moszkvában.

December

Elkészült és hivatalosan is közzétették az új alkotmány koncepciójának egységes szövegét.

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Orbán Viktort XVI. Benedek pápa.

Elfogadta a parlament a következő évi költségvetés módosításait és fő számait.

A pénzügyi szervezetek befizették a „bankadó” második részletét is a költségvetésbe. A teljesítési határidőig 88,8 milliárd forint folyt be az államkasszába, így ebben az évben a banki különadó összesen 181,8 milliárd forintnyi bevételt hozott a büdzsének.

Ismét Semjén Zsoltot választotta meg a Kereszténydemokrata Néppárt elnökévé a párt országos választmánya.

A Szent Korona Testület egyhangúlag megfontolásra javasolta az alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak, hogy a Szent Korona szerepeljen a készülő alkotmányban.

Negyvenévnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő – döntött az Országgyűlés.

A parlament elfogadta a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló indítványt. Az új médiatörvény hatálya alá került ezzel minden, Magyarországon letelepedett médiatartalom-szolgáltató és itt kiadott sajtótermék, valamint bizonyos esetekben a más országból nyújtott, de ide irányuló, itt terjesztett vagy közzétett médiaszolgáltatás is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára bejelentette a Márai Program elindítását.

Ünnepélyes keretek között meg­gyújtották a betlehemi békelángot a Parlamentben.

Hivatalosan is átadták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot.