Arató Gergely (DK) arról beszélt: a járvány miatt különleges tanévet zárt az oktatási rendszer, a tanárok, a szülők és a diákok egyaránt nagy erőfeszítést tettek, hogy a folytatódhasson az oktatás, ezért köszönet jár nekik. Szerinte az elmúlt hónapoknak tanulsága, hogy a diákok egyötödénél nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz és internetelérés a digitális oktatáshoz. Úgy értékelt: civilek, ellenzéki pártok és önkormányzatok próbáltak laptopokkal számítógépekkel segíteni, miközben a kormány volt az a „gyenge szereplő”, amely nem támogatta a digitális oktatást. Nem bilincses és gumibotos őrökre, hanem digitális eszközökre, a tanodák és a felzárkóztatás támogatására lenne szükség – hangsúlyozta.

Hirdetés

Úgy vélte: ebben a helyzetben az is megmutatkozott, hogy pedagógusok önállósága kritikus pont, azért a kormányt arra szólította fel, fejezze be a „poroszos” Nemzeti Alaptanterv és az egységes tankönyvek erőltetését, és állítsa vissza az iskolák autonómiáját.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: ha a DK hozta volna a döntéseket a járvány ideje alatt az oktatásban, akkor ma a diákok, a pedagógusok és az érettségizők is sokkal nehezebb helyzetben lennének, a diákoknak elveszett volna egy féléve, a tanárok fizetése kétséges lett volna, és nem tartották volna meg az érettségiket sem.

Korábban írtuk

A digitális oktatást értékelve hangsúlyozta: elismerés illeti a tanárokat, de a szülők is egy „virtuális Eötvös-díjat” érdemelnének, hiszen Magyarországnak Európában az egyik legjobban sikerült ezt az akadályt vennie.

Felhívta a figyelmet arra: az alaptanterv és az új tankönyvek korszerűbbek, mint a korábbiak, és csökkent a tananyag mérete is, ami többletlehetőségeket biztosít a tanároknak.

Gyáva módon becsapták a pedagógusokat a közoktatásban

Gyáva módon becsapták a pedagógusokat a közoktatásban. 30 százalékos béremelést ígértek, de ehelyett csak kiszolgáltatottá tették ezt a fontos pedagógusi réteget!Kövesd élőben és oszd meg Arató Gergely napirend előtti felszólalását!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Mittwoch, 1. Juli 2020