Arató Gergely a Gruevszki-ügyről beszélt interpellációjában, s azt mondta: a volt macedón miniszterelnök VIP-migránsként jutott be Magyarországra.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A magyar határon nem lehet belépni egy macedón személyivel – mondta.  Azt kérdezte: hogyan jutott akkor be egy olyan határon, amit egyébként kőkeményen őriznek? Milyen dokumentummal? Embercsempészet történt, vagy kapott valamilyen okmányt, dokumentumot? – firtatta. Szerinte meg kellett szegni a magyar törvényeket, s mindebben magyar diplomaták segédkeztek. Ki utasította erre őket? – tette fel a kérdést.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára közölte: az az álhírgyártás, amit a múlt héten elkezdték, most folytatják. Arra szólított fel, hogy fejezzék be a magyar diplomaták rágalmazását. Nikola Gruevszki hatszor mutatta be úti okmányait és minden esetben tovább engedték – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte: azt érti, nem szimpatizálnak a volt macedón kormányfő tevékenységével, hiszen kerítést épített a macedón határon, és meg akarta állítani az illegális határátlépést. Szerinte lejárt lemezeket raknak fel folyamatosan, „az egész pártjuk egy lejárt lemez, egy letűnt kor itt maradt romhalmaza. De jó, hogy itt vannak, mert arra mindig emlékezhetünk, hogy mennyire kártékonyak” – fogalmazott.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 112 igen és 39 nem szavazattal elfogadta.